A migránsok miatt válsághelyzetet hirdettek Cipruson

Az Európai Unió segítségét kéri Ciprus a migránsok tömeges érkezése miatt. Szerdai közlések szerint múlt hétvége óta mintegy 800-an indultak el Libanonból, hogy elérjék a földközi-tengeri sziget partjait. Hogy miért választják a migránsok éppen Ciprust? Minden bizonnyal köze lehet ahhoz, hogy egy olaszországi út 6500 eurós árával szemben Ciprusra 2800 euróból is eljuthatnak.

2024. 04. 03. 21:32
Menedékkérők a ciprusi Páfosz külvárosában 2023. augusztus 22-én. Fotó: Iakovos Hatzistavrou Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos válsághelyzetre figyelmeztetett Níkosz Hrisztodulídisz ciprusi elnök a migránsok számának folyamatos emelkedése miatt: múlt hétvége óta közel 800-an értek partot Ciprusnál, az illegális bevándorlók többsége Libanonból érkezett. Még ijesztőbb adatokat közölt az ország kormánya: az idei év első három hónapjában több mint 2000-en érkeztek Ciprusra, szemben az előző évi 78 fővel – írta a Politico brüsszeli hírportál. A Kathimerini görög napilap szerdai közlése szerint az államfő Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével egyeztetett telefonon, akivel vasárnap személyesen is találkozni fog, tárgyalt továbbá Libanon miniszterelnökével, Nadzsíb Míkátival is.

Arra számítunk, hogy az Európai Unió vezető szerepet vállal, és a következő napokban megállapodunk néhány intézkedésről a bizottság elnökével és a felelős biztossal (Ylva Johansson az Európai Bizottság belügyekért felelős tagja – a szerk.)

– fogalmazott Hrisztodulídisz.

A ciprusi elnök ugyanis azt szeretné elérni, hogy a Libanonnak nyújtott uniós segélyeket attól tegyék függővé, megakadályozza-e, hogy a migránsok meginduljanak Európa irányába. „Az EU jelentős pénzügyi támogatást nyújt Libanonnak – mind az országnak, mind a szíriai migránsok befogadása érdekében –, arra kértem az Európai Bizottság elnökét, vegye fel a kapcsolatot a libanoni hatóságokkal” – közölte az államfő.

Leszögezte: amíg a migránsáradat folytatódik, nem lehet Libanont pénzügyi támogatással segíteni.

Ciprus ugyanis úgy látja, a libanoni–izraeli határon zajló összecsapások miatt a migránsok megfékezése háttérbe szorult. A hatóságok közlése szerint miután Ciprus a Libanonhoz legközelebb eső uniós tagállam, gyakran veszik célba a migránsok, különösen a szíriai férfiak, ám nagy számban érkeznek gyermekek is. Az illegális bevándorlók életüket is képesek kockáztatni: a Földközi-tengeren át vezető, nagyjából 180 kilométer hosszú út mintegy tíz órát vesz igénybe, a migránsok nagy részét általában ki kell menekíteni.

A helyzet egyre rosszabb, és az elmúlt napokban lényegében rothadó hajók és az életüket kockáztató menekültek támadását tapasztaltuk

– vázolta fel a helyzet súlyosságát Konstantinosz Ioannou ciprusi belügyminiszter, aki attól tart, közbelépés nélkül még nagyobb áradatra kell számítani.

Ciprus egyébként már régóta szorgalmazza, Szíria egyes részeit nyilvánítsák biztonságosnak, lehetővé téve, hogy az arab ország egykori lakosai hazatérhessenek, többek között Libanonból, ahol több tízezer szíriai migráns tartózkodik.

 

Miért Ciprust választják a migránsok?

Sajtóhírek szerint Ciprus jóval olcsóbb alternatíva azoknak, akik Európába szeretnének bejutni. Míg Olaszországért nagyjából 6500 eurót (2,5 millió forint) kérnek az embercsempészek, Ciprusért 2800 eurót (közel 1,1 millió forint) kell letenni az asztalra. A „csomag” tartalmaz egy iránytűt, valamint egy napra elegendő élelmet és vizet. Statisztikai adatok szerint a mintegy 1,2 millió lakossággal rendelkező Cipruson a legmagasabb az egy főre jutó migránsok száma.

Borítókép: Menedékkérők a ciprusi Páfosz külvárosában 2023. augusztus 22-én (Fotó: AFP/Iakovos Hatzistavrou)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.