Dagad Ursula von der Leyen Pfizer-botránya

Már az Európai Ügyészségnél van Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének ügye: egyelőre minden jel arra mutat, a politikus korántsem szabályszerű megállapodást kötött még 2020-ban a Pfizer–BioNTech vállalattal vakcinák megvásárlásáról. A Magyar Nemzetnek Erdélyi Rezső Krisztán, a Nézőpont Intézet elemzője beszélt az ügyben látható lengyel irányváltásról, az EU hitelességéről, valamint Von der Leyen politikai jövőjéről.

2024. 04. 03. 18:19
VON DER LEYEN, Ursula
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke megszólaltatja a tanácskozás kezdetét jelző csengőt az uniós testület heti ülésén Brüsszelben 2024. március 27-én. Fotó: Olivier Hoslet Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Donald Tusk miniszterelnökségével Lengyelország egy olyan irányba indult el, amely a nemzeti érdekek helyett az európai mainstreambe való belesimulást valósítja meg. A kormányváltás óta ráadásul Varsó számára viharos gyorsasággal szabadultak fel EU-s források, ami szintén arra késztetheti a lengyel miniszterelnököt, hogy ne álljon szemben a Von der Leyen vezette bizottsággal – magyarázta a Magyar Nemzetnek Erdélyi Rezső Krisztán, a Nézőpont Intézet elemzője.

Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője. Fotó: Nézőpont Intézet

A szakértőt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének súlyos botrányáról kérdeztük, aki 2020-ban egyszerű szöveges üzenetekben (sms) egyezett meg a Pfizer vállalat vezérigazgatójával, Albert Bourlával vakcinák vásárlásáról.

Tulajdonképpen az Európai Unió legnagyobb, legalább 20 milliárd eurós botrányáról van szó.

A belga igazságügyi hatóságok még tavaly, év elején indítottak vizsgálatot, miután Frédéric Baldan belga lobbista büntetőfeljelentést tett, később ehhez csatlakozott Magyarország és Lengyelország is – Varsó azonban Donald Tusk tavaly megválasztott lengyel miniszterelnök döntése értelmében kihátrált az ügy mögül.

Erdélyi Rezső Krisztiánt arról is kérdeztük, a korrupciós ügyek mennyire rontják az EU hitelességét, ugyanis nem Von der Leyen Pfizer-botránya az egyetlen: 2022 óta folyamatosan címlapokon vannak az Európai Parlament (EP) tagjai is, akiket szintén korrupcióval vádolnak.

Mivel az Európai Unió politikai bunkósbotként használja a jogállamiság és a korrupció kérdését, a folyamatos korrupciós botrányok érzékenyen érintik a szövetséget

– vélekedett a szakértő.

Hozzátette: mindkét botrány „tovább erodálja az amúgy is legitimációs deficittel küzdő intézmények hitelességét”. Kiemelte, ha ezekhez még hozzávesszük a többi problémát – köztük a migrációs paktum áterőltetését –, komoly kihívásokkal néz szembe az EU a közelgő választásokon. Márpedig a június 9-én esedékes EP-választásokig egyre inkább fogy az idő, kevesebb mint két és fél hónap maradt hátra. Erdélyi Rezső Krisztán lapunknak elmondta, Von der Leyen sorsa nagyban függ a választások kimenetelétől: „Az európai elit szempontjából kényelmes megoldásnak tűnik őt pozícióban tartani, ráadásul a jelenlegi amerikai adminisztráció igényeinek is tökéletesen megfelel” – fogalmazott.

A szakértő szerint önmagában a Pfizer-botrány aligha veszélyezteti Ursula von der Leyen karrierjét, aki egyébként újabb ciklusra jelentkezett be az Európai Bizottság elnökségéért.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke megszólaltatja a tanácskozás kezdetét jelző csengőt az uniós testület heti ülésén Brüsszelben 2024. március 27-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.