David Pressman súlyos szereptévesztésben van Orbán Balázs szerint

„Magyarország példát mutat arról, hogy még Európa közepén, közepes méretű európai országként is lehet szuverenista, a nemzeti érdeket szem előtt tartó politikát folytatni” – írta Facebook-oldalára Orbán Balázs. A miniszterelnök politikai igazgatója arra reagált, nemrégiben a – magyar belügyekbe gyakran beleavatkozó – David Pressman amerikai nagykövet bírálta, hogy hazánk továbbra is vásárol energiát Oroszországtól az orosz–ukrán háború, és az oroszellenes szankciók negatív következményei ellenére. Orbán Balázs keményen kiosztotta az Egyesült Államok budapesti diplomatáját, egyúttal ismertette, az utóbbi években milyen sikereket ért el hazánk, és milyen tervek szerepelnek a kormány politikájában.

2024. 04. 03. 13:13
David Pressman, US Ambassador to Hungary on January 6, 2023 (Photo: MTI/Tamas Kovacs)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú posztban ment neki a magyar belügyekbe rendszeresen beavatkozó David Pressman amerikai nagykövetnek Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. Írásában emlékeztetett, „az Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége nemrég azért támadta Magyarországot, mert hazánk továbbra is szerez be földgázt Oroszország irányából”. Orbán Balázs kifejtette,

az energiabiztonság szuverenitási kérdés. Teljes szereptévesztés bármelyik ide akkreditált nagykövet részéről, hogy ilyen szakpolitikai kérdésekben felkérdezi Magyarországot. Ez nem a mindenkori nagykövetek vagy külföldi hatalmak asztala.

„Magyarország kormányának egyetlen szereplő felé kell elszámolnia: ők pedig a magyar választók” – tette hozzá. Álláspontja szerint az energiaszuverenitás akkor következik be, ha a „meglévő energiabeszerzési csatornák mellé új, alternatív csatornákat építünk ki” – mint ahogyan hazánk is teszi. Orbán Balázs egyúttal közölte, a függéscsere nem a magyar emberek érdekeit szolgálná – ennek kapcsán arról számolt be, hogy bár Európa jelentős része megszakította energetikai kapcsolatait Oroszországgal, megtorpant a kontinens gazdasági fejlődése.

Az előrejelzések szerint idén Európában egy százalék körüli lesz a gazdasági növekedés – az USA-ban több mint kétszer, míg Kínában több mint négyszer ennyi. Európa lemarad a világ többi fejlett térségétől

– osztotta meg aggályait bejegyzésében.

Orbán Balázs szerint a gazdasági növekedés visszaesésének már látható jelei is vannak, példaként kiemelte, hogy a fűtési szegénység aránya a háború óta tíz százalékra nőtt Európában. „Mi ezt nem szeretnénk a magyar embereknek, még akkor sem, ha Pressman nagykövet pontosan ezt követeli” – szögezte le. Rámutatott arra is, hogy az orosz–ukrán háború tulajdonképpen az Egyesült Államok gazdaságának kedvezett: „az USA konkrétan háromszor annyi földgázt adott el Európában 2023-ban, mint 2021-ben. Az meg már csak hab a tortán, hogy az Egyesült Államok úgy kéri számon hazánkat, hogy közben az amerikai atomerőművekhez használt dúsított urán importjának egyre jelentősebb részét továbbra is Oroszország biztosítja” – fogalmazott.

„Ha egy fél kontinensnyi szuperhatalom nem tudott teljesen függetlenedni Oroszországtól, akkor hogyan várja el ezt ugyanez a szuperhatalom a közép-európai Magyarországtól?” – tette fel a költői kérdést Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója.

Bejegyzése végén összegezte Orbán Balázs, Magyarország milyen eredményeket ért el a beszerzési források diverzifikálása terén. „Arányosan az egyik legnagyobb európai földgáztárolási kapacitást stratégiai állami tulajdonba vettük, és egyetlen kivétellel minden szomszédos ország felé kiépítettük a nagykapacitású földgáz-összeköttetéseket, valamint éppen a napokban indult meg Törökországból is a földgáz szállítása. Mindezek mellett hazánk energiaszuverenitását, valamint a külső kitettségek mérséklését segíti a belföldi földgázkitermelés is, amelyet szintén megnöveltünk. S közben mindent megteszünk azért, hogy csökkentsük a fogyasztásunk, ezáltal pedig a kitettségünk” – tudatta.

ORBÁN Balázs
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Megosztotta egyúttal a magyar kormány jövőbeni terveit is:

  • folytatjuk a zöldenergiai átállást, amely szintén erősíti hazánk energiaszuverenitását;
  • a 2030-as évek elejére a tervek szerint képesek leszünk a saját szükségleteinket teljes mértékben kielégítő mennyiségű villamos energiát termelni;
  • olyan ipartelepítési stratégiát követünk, amelynek eredményeként hazánk az új típusú zöld energiatárolási módok kikísérletezésének egyik európai központja lesz.

Bejegyzése végén Orbán Balázs azt írta,

mindezekből látszik, nem az orosz gázról való leválás vagy annak hiánya szúrja a nagykövetség és a progresszív demokrata vezetés szemét. Magyarország példát mutat arról, hogy még Európa közepén, közepes méretű európai országként is lehet szuverenista, a nemzeti érdeket szem előtt tartó politikát folytatni.

Borítókép: David Pressman amerikai nagykövet 2023. január 6-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.