Musk: Tragikus életpazarlás, amit Ukrajna csinál a háborúban

Az amerikai üzletember szerint az a nagy kérdés, Ukrajna elveszíti-e fekete-tengeri kijáratait.

2024. 03. 31. 6:50
MUSK, Elon
Elon Musk, az X közösségi médiaplatform, a Tesla Motors elektromosjármű-gyártó, a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat tulajdonosa Rómában 2023. december 16-án. Fotó: Angelo Carconi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háborúban Ukrajna részéről elkövetett hibákról írt közösségi oldalára Elon Musk. Az amerikai üzletember úgy fogalmazott,

tragikus életpazarlás volt Ukrajna számára, hogy megtámadott egy nagyobb, védelemmel, aknamezőkkel és erősebb tüzérséggel rendelkező hadsereget, miközben Ukrajnának sem páncélzata, sem légi fölénye nem volt.

Hozzátette: „ezt bármelyik bolond megjósolhatta volna” – utalva a posztszovjet ország kudarcaira. Musk tudatta, egy évvel ezelőtt azt javasolta Ukrajnának, minden erőforrást fordítson a védelemre, mondván, „nehéz megtartani a területeket, ha nincsenek erős természeti akadályok”.

Az üzletember szerint nincs esély arra, hogy Oroszország egész Ukrajnát elfoglalja –abban az esetben ugyanis az ellenállás igencsak magas lenne Nyugaton –, de minden bizonnyal több területet fog még szerezni a háború során.

Musk nem tartja kizártnak, hogy az orosz csapatok egészen a Dnyeper folyóig nyomulnak előre, majd Odessza is eleshet. Bejegyzésében rámutatott, most az a nagy kérdés, Ukrajna elveszíti-e fekete-tengeri kijáratait. „Mielőtt ez megtörténne, tárgyalásos rendezést javaslok” – fogalmazott.

Odesszát egyébként már többször támadták az orosz erők a több mint két éve tartó háború során. A The New York Times amerikai napilap cikkében rámutatott, az ukrán városban van az ország egyetlen mélytengeri kikötője, körülötte pedig Ukrajna három legnagyobb kikötője található, így nem véletlen, hogy temérdek csatának voltak szemtanúi az ott élők. A lap kiemelte, Ukrajna teljes importját, valamint exportjának hetven százalékát tengeri útvonalon bonyolítják le, amelynek kétharmada Odessza kikötőin halad keresztül.

A kikötőváros szintén népszerű a diplomáciai látogatások tekintetében, legutóbb a francia nemzetgyűlés delegációját látták vendégül.

„Úgy gondoltam, Odessza különösen érdekes, szimbolikus úticél. A város minden nap lövik” – mutatott rá Yael Braun-Pivet, a nemzetgyűlés elnöke, miért éppen Odesszára esett a választásuk. A látogatás során Ruszlan Sztefancsuk, az ukrán Legfelső Tanács (Rada) elnöke fogadt a francia küldöttséget. beszédében kiemelte,

Odessza ma a legjobb példája annak, ami jelenleg Ukrajnában történik.

A látogatás során szó esett francia csapatok Ukrajnában történő bevetéséről is, amelyre már többször utalt Emmanuel Macron francia köztársasági elnök. Yael Braun-Pivet leszögezte, „semmi sincs kizárva”. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azonban arra figyelmeztetett, a külföldi katonai csapatok megjelenése negatív, akár helyrehozhatatlan következményekkel jár.

Borítókép: Elon Musk, az X közösségi médiaplatform, a Tesla Motors elektromosjármű-gyártó, a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat tulajdonosa Rómában 2023. december 16-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.