Mégis számít másfél centi, Márki-Zayék visszavonták a buszos közbeszerzést

Az önkormányzat valószínűleg egy esetleges újabb súlyos bírságot akart megelőzni.

2024. 04. 03. 21:58
Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az április 2-i lejárati határidő előtt sebtében visszavonta a helyi buszközlekedési szolgáltatásra kiírt közbeszerzési pályázatát a hódmezővásárhelyi önkormányzat – írja a Délmagyarország. A lap emlékeztet: a két évvel ezelőtti hasonló közbeszerzés miatt összesen 32 millió forintos bírságot kellett az önkormányzatnak és a HVSZ Zrt.-nek fizetnie.

A vásárhelyi közgyűlés a legutóbbi, március 28-i közgyűlésen vette napirendre a helyi buszközlekedési szolgáltatással kapcsolatos pályázatot. A város késve írta ki a tendert, ami még így, gyorsított eljárással is április 2-án járt volna le, míg a Jovány Busszal kapcsolatos szerződés március 31-ig volt érvényes.

A csütörtöki közgyűlésen eredetileg arról szavaztak volna a képviselők, hogy a Jovány Busszal kötött kétéves megállapodást további két hónappal hosszabbítsák meg, ám ebből végül négy hónap lett, ugyanis a Volánbusz Zrt. jogorvoslati kérelemmel fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz. Rámutattak:

a rövid jelentkezési határidő korlátozza a versenyt, emellett ellentmondásokat is találtak a pályázatban, a buszok maximális méretének kikötése pedig versenykorlátozó, a Volán egyik busza például másfél centivel hosszabb.

Márki-Zay Péter polgármester a közgyűlésen azt mondta, hogy a Volánbusz színes, szórakoztató kifogásokkal akadályozza a közbeszerzést. Valószínűleg a hivatal jogászainak sikerült megértetniük a polgármesterrel, hogy azt a bizonyos 15 millimétert igenis érdemes figyelembe venni, ha nem akarnak újabb tetemes bírságot megkockáztatni – jegyezte meg a lap, amely szerint ez is közrejátszhatott abban, hogy még az április 2-i lejárat előtt visszavonták a közbeszerzési pályázatot. Lehet, hogy a közgyűlés után ez még aznap megtörtént, hiszen az volt húsvét előtt az utolsó munkanap.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.