Megvan, ki lesz az ÁBTL új főigazgatója

Vezetésével olyan speciális titkosszolgálatit levéltárat hoztak létre, ami a nemzetbiztonsági szolgálatok iratkezelésének felügyeletét is ellátja.

Forrás: ÁBTL2024. 04. 02. 16:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke Cseh Gergő Bendegúz történészt, levéltárost nevezte ki újabb hét évre az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) főigazgatójává 2024. április 1-jétől – közölte a szervezet. Mint írták, 

a jelöltet az előzetes meghallgatások során a szakmai bírálóbizottság, illetve az Országgyűlés kulturális bizottsága és nemzetbiztonsági bizottsága is támogatta.


Cseh Gergő Bendegúz 1998 óta dolgozik a levéltárban, amelynek 2017 óta főigazgatója. Vezetése időszakában az ÁBTL hatásköre kibővült: már nemcsak a szocialista korszak államvédelmi és állambiztonsági iratainak kezelésére, de az 1990 utáni nemzetbiztonsági iratok majdani átvételére, illetve a jelenlegi szolgálatok iratkezelésének levéltári felügyeletére is felhatalmazást kapott. Közép-Európában ezáltal egyedül itt jött létre olyan speciális titkosszolgálati levéltár, amely az információs kárpótlás hagyományos feladatainak elvégzése mellett a jelenleg működő nemzetbiztonsági szolgálatok iratkezelése felett is ellátja a levéltári felügyeletet – olvasható az ÁBTL közleményében.
Hozzátették, 

Cseh Gergő Bendegúz szakmai programjának eredményeként ma már mind a tudományos, mind az állampolgári kutatásra – a regisztrációtól az adatszolgáltatásig – lehetőség nyílik az interneten keresztül is. 

Szintén e stratégia alapján bővültek a levéltár kutatási, közművelődési és oktatási programjai, illetve történt meg a sok okból hiányos állambiztonsági iratanyag pótlása és gyarapítása külföldi archívumok, hazai levéltárak, valamint magánirat-hagyatékok feltárása és forrásaik hasznosítása révén. Az ÁBTL főigazgatója 2024 márciusában megkapta a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést – ismertették.

Borítókép: Cseh Gergő Bendegúz, az ÁBTL főigazgatója (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.