Rétvári Bence: Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa

„Nincs annál nagyobb veszély, minthogy a béke és a biztonság veszélybe kerül”

Forrás: MTI2024. 04. 12. 13:47
RÉTVÁRI Bence
Budapest, 2024. április 11. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a pedofil bûncselekményekkel kapcsolatos nyomozásokról tartott sajtótájékoztatón a rendõrség Teve utcai központjában 2024. április 11-én. MTI/Lakatos Péter Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon az emberek 83 százaléka biztonságban érzi magát, és egy évtized alatt 62 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma. Az eredmény a rendőrség és a bűnmegelőzésben dolgozók munkájának köszönhető – emelte ki Rétvári Bence mai nyilatkozatában.

– Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa,

amihez az is hozzájárult, hogy megemelték a bűnüldözésre és a működtetésre szánt forrásokat. Míg 2010-ben a rendőrség működtetésére 449 milliárd forintot fordítottak, addig idén erre 1309 milliárd forintot költenek – hangsúlyozta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Hozzátette: az elmúlt tíz évben háromezerrel nőtt a rendőrség létszáma, és idén 80 ezer forintos, míg 2022-ben 116 ezer forintos alapbéremelés történt ezen a területen.

– Európa egyik legszigorúbb büntető törvénykönyve a magyar,

amiért sok támadás éri az országot, azonban a kormány ezeket a támadásokat inkább elismerésnek tartja. A kormány álláspontja az, hogy szigorú büntető jogszabályok nélkül nem lehet az emberek békéjét és biztonságát megvédeni – emelte ki Rétvári Bence.

Nincs annál nagyobb veszély, minthogy a béke és a biztonság veszélybe kerül, ezért fontos a rendőrség és a bűnmegelőzésben dolgozók munkája

– mondta az államtitkár.

Fontos feladat Európa és Magyarország békéjének megőrzése, hiszen a békének már csak „magyar hangja van, minden más nyelven csak a háború hangján lehet szólamokat hallani, ami nagyon veszélyes”. 

Az, hogy a NATO védelmi szövetségként a háború szervezését vette át az uniótól, az sokak számára minőségileg is riasztó

– fogalmazott Rétvári Bence. Hozzátette: ez egy olyan időszak, amikor a béke és a biztonság felértékelődik, és ezekért tenni kell.

A biztonságunkért a rendőrség és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) sokat tett. Az NBT munkája révén ma kevesebben lesznek bűncselekmény áldozatai, mint korábban. Az NBT által kidolgozott bűnmegelőzési programok nemcsak Magyarországon, de nemzetközi szinten is elismerést váltanak ki, a legjobbak közé tartoznak. A bűnmegelőzési tanács sosem enged az igényességből, ezért munkájuk időtálló – mutatott rá az államtitkár.

A rendőrség az idei évben már kimagaslóan sok esetben, 444 nyomozást indított pedofil elkövetőkkel szemben, és 89 vádemelési javaslattal élt. Büntetőeljárást 1035 ügyben folytat pedofil elkövetőkkel szemben, ez a munka is biztosítja a gyerekek nagyobb biztonságát – ismertette Rétvári Bence.

Borítókép: Rétvári Bence (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.