Új lendülettel indul a Fidesz Albertirsán

A város fejlődéséhez új impulzusra és lendületre van szükség – mutatott rá Fidesz helyi polgármesterjelöltje, Varga Károly. Szavai szerint Albertirsa már huszonhat éve egyhelyben toporog, ezért szakmai szemléletű önkormányzatra, hatékonyabb városüzemeltetésre van szükség.

2024. 04. 20. 12:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A megoldás a mi kezünkben van, a városnak nincs újabb elvesztegetnivaló öt éve – jelentette ki lapunknak adott interjújában a Fidesz albertirsai polgármesterjelöltje. Varga Károly szerint a város legnagyobb problémáját a növekvő lakosságszám és az elmaradt infrastrukturális fejlesztések következményei jelentik. 

„A környező településekkel összehasonlítva a város fejlődése az elmúlt huszonhat évben látványosan lelassult és mára gyakorlatilag megállt”

– mutatott rá. 

Mint mondta, csupán a legalapvetőbb szolgáltatások működnek, miközben a városvezetés nem tudott élni a 2010 óta tartó gazdasági felfutással és az uniós csatlakozás adta lehetőségekkel. Szerinte részben ennek is a következménye, hogy a 2020–22-es években kibontakozó energia- és gazdasági válság kifejezetten rosszul érintette a város költségvetését. 

„Az elmaradt strukturális és energetikai fejlesztések miatt pedig a 2019-ben felállt képviselő-testület munkáját a politikai csetepaték mellett a megszorítások jellemezték”

– tette hozzá.

Varga Károly felidézte, tavaly az önkormányzat bevezette a helyi munkaadókat sújtó telek- és építményadót, azonban – mint mondta – nem látszik, hogy ez érdemben előmozdította volna a város fejlődését. Aláhúzta: miközben agglomerációs városként a lakosságszám közel másfélszeresére nőtt, alapvető infrastrukturális fejlesztések maradtak el. A bel- és külterületi utak, az ivóvíz- és csatornahálózat állapota azonnali és alapos beavatkozást igényel.

– A városi strand fejlesztése, az ipari park kialakítása, az aluljáró, a kerékpár- és az elkerülő utak mind a választási kampányok visszatérő témái voltak, de 26 év alatt nem sikerült egyikben sem előrelépést elérni – sorolta, majd hozzátette: „talán Albertirsa az egyetlen olyan magyarországi település, ahol egyetlen méter kerékpárút sem épült”.

Fókuszban az infrastruktúra

A polgármesterjelölt a város egyik legtöbb kellemetlenséget okozó problémájaként a parkolóhelyek hiányát is megnevezte.  Felhívta a figyelmet arra, hogy a főváros közelsége és az utazási szokások változása miatt egyre többen ingáznak vonattal, ezért a problémakör egyik kiemelt területének a vasútállomás környéki parkolóhelyek kérdését tartja. 

Úgy véli, ki kell alakítani egy közlekedési csomópontot a vasútállomás környékén a buszokról vasútra történő kulturált átszállás biztosítására. 

Itt elsősorban a MÁV-val kell közös megoldást találni, melynek része egy P+R parkolót is tartalmazó közlekedési csomópont kialakítása

– húzta alá.

Hozzátette, hogy ez a probléma azonban nem csak a vasútállomás környékét érinti. Kiemelte az iskolák környékét, illetve a Pesti úti helyzetet. – Az elmúlt öt évben nem láttunk a probléma megoldásának irányába mutató elmozdulást, sőt gyakran úgy érezhettük, hogy a városvezetők még a problémát sem látják – magyarázta, majd megjegyezte: ezeknek a problémáknak a megoldása elsősorban csak szándék kérdése. 

Varga Károly kitért a külterületi utak helyzetére is: szerinte ez jellemzi talán legjobban a városvezetés gyengeségeit. Felidézte: 2019-ben a választások előtti kampányban több külterületi úton elkészült az útalap, ami a választásokat követő öt évben többnyire úgy is maradt, tönkrement. 

„Természetesen most a kampányban újra történnek látszatmunkálatok, de ez továbbra sem jelent végleges megoldást”

– hangsúlyozta, majd leszögezte: szerinte ez pazarlás, ennek a gyakorlatnak véget kell vetni. 

Úgy véli, a jelenlegi városvezetés sokszor úgy tekint a külterületekre, mintha az nem is a város részét képezné. – Az én városképembe nem fér bele az, hogy nem egyenrangúan fejlődnek városrészek – mondta. 

Varga Károly nem ment el szó nélkül a strandfürdő mellett sem.  – Figyelembe véve, hogy 15 kilométerre üzemel a ceglédi termálfürdő, valamint, hogy a kormány kiemelten támogatja a sportfejlesztéseket, úgy gondolom, a leghatékonyabban járható út a sportcélú fejlesztés – vélekedett.

Szerinte minden adott egy sportközpont kialakítására a meglévő sportcentrum, a sportcsarnok és egy tanuszoda alkotta „aranyháromszögben”, Budapesttől harminc perc távolságra. Hozzátette, mindez a városban évek óta sikeresen munkálkodó sportszakemberekkel hiánytalanul megvalósítható. 

A kulcs az együttműködés

A polgármesterjelölt szerint a kormány évek óta világos és egyértelmű fejlesztési irányokat jelöl ki, mint például a család- és sporttámogatások rendszere vagy utóbb a zöldenergiára való átállás. 

„Az önkormányzatok feladatainak tervezése során ezeket a szempontokat figyelembe véve tudnunk kell együttműködni és alkalmazkodni” 

– hangsúlyozta.

Szerinte Albertirsán ez a szemlélet eddig hiányzott, aminek következtében a város nem állt készen a hazai és uniós források felhasználására. – Hatékony városüzemeltetéssel, együttműködő, szakmai és szolgáltató szemléletű önkormányzattal, felkészülten kell előkészíteni azokat a projekteket, amelyek előreviszik ezt a jelenleg ácsorgó várost – fogalmazott.

„A közvélekedéssel ellentétben Albertirsán megvan az a jobboldali szavazóbázis, amellyel választást lehet nyerni, ezt mutatják az országgyűlési választások számai is”

– ecsetelte a politikus, majd rámutatott: Albertirsán a baloldal bevált módszere, hogy önkormányzati választásokon országos baloldali párt a Fidesszel szemben hivatalos jelöltet nem indít, ugyanakkor képviselőjelölti listákat több, többségében politikai céllal létrehozott civil szervezet is állít. 

– Ők sokszor jobboldali motívumokat használva választókat tévesztenek meg, és megosztják a jobboldali szavazótábort – jegyezte meg. Viszont elismerte, előfordult, hogy nem a megfelelő jelöltek indultak jobboldalon, azonban a Fidesz helyi szervezete, az elmúlt öt évben teljes megújuláson ment keresztül. 

„Nyitottabb, fiatalabb, és tudatosan építkezik, aminek az eredménye reményeink szerint idén nyáron fog beérni. Hiszem, hogy ezúttal ezen a téren is megfelelő alternatívát tudunk nyújtani”

– fogalmazott.

Varga Károly elmondása szerint a jelenlegi polgármesterrel, Fazekas Lászlóval a viszonyuk kölcsönös tiszteleten alapul, és ezt szeretné továbbra is megtartani. Mint fogalmazott, Fazekas Lászlónak 1998 óta voltak jó és kevésbé jó periódusai, de az elmúlt évek már egyértelműen megmutatták, hogy Albertirsa fejlődéséhez új impulzusra és lendületre van szükség. 

Borítókép: Az albertirsai Fidesz polgármesterjelöltje és képviselőjelöltjei (Forrás: Fidesz Albertirsa)
 
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.