Újabb rendőri kontingens indul Szerbiába megvédeni a határt

A harminckét rendőr a helyi hatóságokkal együttműködve próbálja csökkenteni a migrációs nyomást.

2024. 04. 02. 17:28
Újabb magyar rendőri egység indul Szerbiába. Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar és a szerb rendőrség együttműködésének részeként a 16. magyar rendőri kontingens indul Szerbiába, az egység tagjait kedden búcsúztatták Budapesten, a Készenléti Rendőrség központjában – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Magyarország kettős migrációs nyomásnak van kitéve: keleti irányból az ukrajnai háború elől menekülőket fogadják, déli határainkon pedig az illegális migránsokkal szemben lépnek fel.

Elkötelezettek abban, hogy az illegális migránsokat megakadályozzák hazánk, illetve az Európai Unió területére történő bejutásban, ehhez azonban szorosan együtt kell működniük a környező országok hatóságaival is – mutattak rá.

Az MTI tájékoztatása szerint Balázs László, az ORFK Határrendészeti Főosztályának vezetője keddi búcsúztató beszédében elmondta, hogy 

a magyar és a szerb rendőrség hatékony fellépésének köszönhetően a déli határszakaszon csökkent az illegális határátlépési kísérletek száma.

Az embercsempészek a közúti infrastruktúra és a terepadottságok figyelembevételével – úgynevezett alternatív útvonalakat használva – rendszeresen változtatják az illegális migránsok célországokba történő szállítási irányait, módszereit – tette hozzá a rendőr ezredes.

A magyar rendőrök fő feladatként járőrszolgálatot látnak el a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, illetve közreműködnek az embercsempészek és az illegális migránsok előállításában. Nemcsak a határ közvetlen közelében teljesítenek majd szolgálatot, hanem a mélységi területeken található utakon is. A kontingens terepjáró képességű szolgálati autókkal, kézi éjjellátó készülékekkel, kézi hőkamerákkal, valamint mobil hőkamerával segíti az érintett határszakasz védelmét. A 32 fős kontingens tagjai saját szolgálati felszerelésükkel látják el feladataikat, intézkedési jogosultságukat a fogadó ország rendvédelmi szervének irányítása, felügyelete mellett gyakorolják – tették hozzá a közleményben.

Borítókép: A harminckét fős kontingens tagjai (Forrás: Police.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.