Vádat emeltek az ámokfutó embercsempész ellen, aki súlyos baleseteket okozott Budapesten

Videó is készült az autós üldözésről, ami a belvárosban ért véget.

2024. 04. 15. 21:07
EP2I3422

20221227 Budapest
A menekülő embercsempész Budapesten a kisteherautójával szándékosan balesetet okozott, a rendőrautónak hajtott, majd elfutott a helyszínről, de a közelben elfogták.
fotó: Teknős Miklós (TEK)
Magyar Nemzet

20221227 BudapestA menekülő embercsempész Budapesten a kisteherautójával szándékosan balesetet okozott, a rendőrautónak hajtott, majd elfutott a helyszínről, de a közelben elfogták.fotó: Teknős Miklós (TEK)Magyar Nemzet
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vádat emelt a Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség az ellen a grúz férfi ellen, aki 35 embert akart kicsempészni Magyarországról, majd autós ámokfutást rendezett, ami végül egy budapesti balesettel ért véget. Az ügyészség fegyházbüntetést és kiutasítást indítványozott vele szemben – közölte a Fővárosi Főügyészség.

Az embercsempész még 2022 decemberében arra vállalkozott, hogy pénzért, a megbízója kisteherautójával, több illegális bevándorlót fog elszállítani Magyarországról. A járművet – amelynek szellőztetés nélküli raktere nem volt alkalmas arra, hogy biztonságosan utazzanak benne – egy ismeretlen személy bérelte ki Varsóban. Az esetről a Magyar Nemzet is beszámolt.

Ámokfutást rendezett egy embercsempész
Fotó: Magyarország Ügyészsége

A vádlott egy üzenetküldő alkalmazáson keresztül kapta az utasításokat, amelyeknek megfelelően a kisbusszal 2022. december 27-én, a magyar–szerb államhatár közelébe, Domaszék környékére ment. Ott a furgonba 35 fő, 20 szír és 15 marokkói állampolgár szállt be,

akik korábban más embercsempészek által biztosított létrákon másztak át a határzáron.

A grúz férfi az M5-ös autópályán Budapest irányába indult azért, hogy a kapott utasításnak megfelelően a raktérben tartózkodó személyeket Ausztriába szállítsa. A rendőrség az autópálya újhartyáni felhajtója közelében kezdte követni a járművet, és megpróbálta megállítani. A vádlott azonban nem volt hajlandó megállni, nagy sebességgel továbbhaladt az M0-s autóúton, az M1-es autópályán és az 1 számú főúton keresztül Budakeszi, majd Budapest irányába. A férfi menekülés közben többször áthajtott a piroson, majd több – a forgalomban szabályosan közlekedő – járműre szándékosan rákormányozta a kisbuszt. A sofőr ezután az I. kerületi Attila úton

szándékosan nekihajtott egy rendőrautónak,

majd az ütközés miatt meghibásodott gépkocsiból kiugrott, és elfutott, azonban a járőrök elfogták.

Az elkövető összesen tizenegy, anyagi kárral járó közlekedési balesetet okozott.

EP2I3350
Fotó: Teknős Miklós

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség a férfit bűnszervezetben, a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja a Budai Központi Kerületi Bíróság előtt. A kerületi ügyészség a vádiratban fegyházbüntetés kiszabását kérte, valamint annak megállapítását, hogy a büntetésből kizárt a feltételes szabadságra bocsátás, valamint azt, hogy a bíróság határozott időre utasítsa ki Magyarországról. A vádlott letartóztatásban van, ügyében májusban várható az előkészítő ülés megtartása.

A hivatalos személy elleni erőszak, a közúti veszélyeztetés és a rongálások miatt az eljárást – hatásköri szabályokra figyelemmel – a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség folytatja.

Borítókép: Az elfogott kisbusz (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.