Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Amikor a székely zászló átöleli a nemzeti trikolórt

Idén is őrtűzzel és harangszóval emlékeznek június 4-én.

2024. 05. 25. 6:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő hét vasárnap, június 2-án hatodik alkalommal rendezik meg a zászlómenetet Budapesten, amelyen egy 1848 méter hosszú nemzeti lobogót visznek végig az Andrássy úton a Hősök teréig. A felhívás szerint 

a szervezők pár nappal a Magyarország feldarabolását megpecsételő trianoni diktátum évfordulója, valamint az önkormányzati és az európai parlamenti választások előtt „utolsó emlékeztetőként kívánják meglobogtatni a világ színe előtt a magyar zászlót, figyelmeztetve minden érintettet a helyes döntés tétjére”.

Toborzójukban hangsúlyozták, hogy idén a piros-fehér-zöld zászlót egy 400 méteres székely zászló is követi. „Ez a zászló a külhoni magyarságunkat reprezentálva fogja körbe a Hősök terén a nemzeti színű kokárdánkat. Várjuk a felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, délvidéki és őrvidéki magyarjaink jelentkezését az őket képviselő, 400 méteres zászló kíséretéhez, viteléhez” – olvasható a felhívásban. A mára hagyománnyá vált rendezvény délután kettő órakor indul az Opera épületétől.

A zászlómenet mellett az 56 Lángja Alapítvány további két megemlékezést tart a nemzeti összetartozás napján: június 4-én délután 4. 32-kor megszólal az összetartozás békeharangja, este 20.24-kor pedig meggyújtják az összetartozásunk tüzét a Hősök terén.

 „A 2020 óta élő tűzgyújtás egy időben szólítja őrtüzek gyújtására a világ magyarságát, mi, a budapestiek nevében a Hősök terén szándékozunk tüzet gyújtani. Ez a piros-fehér-zöld színű lángokból alkotott tűz eddig nem látott fenomén formájában jelenik meg” – olvasható a közleményben, amelyben hozzáteszik, szintén piros-fehér-zöld fáklyákkal rakják ki a téren Magyarország trianoni diktátum előtti határvonalát.

Június 4-ét, a trianoni békeszerződés napját a magyar Országgyűlés 2010-ben nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává. A nemzeti kormány által benyújtott törvényjavaslat elfogadásával az Országgyűlés kinyilvánította: 

a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme.

Az indítványt az MSZP azzal az indokkal nem támogatta, hogy az „rontja Magyarország jó szomszédi kapcsolatait és nem szolgálja a határon túli magyarok érdekeit”.

Borítókép: A Nemzet Zászlaja 2022-ben (Fotó: Zalai Hírlap/Pezzetta Umberto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.