Ferencz Orsolya elárulta, hogyan választották ki a következő magyar űrhajóst + videó

Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Magyar Nemzetnek arról is beszámolt, milyen feladat vár Kapu Tiborra.

2024. 05. 27. 20:11
Ferencz Orsolya a magyar űrkutatásról beszél
Fotó: Hírnyolc/Baranyai Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy nagyon hosszú és komplex kiválasztási folyamaton van túl minden jelöltünk és a kiválasztott két jelölt is – mondta a Magyar Nemzetnek Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

A kiválasztás és a tréning, tehát a kiképzés is a válogatás része volt, és több mint ötven olyan szempontnak kellett megfelelni a fizikai, orvosi, pszichológiai, a kommunikációs vagy a problémamegoldó készségek tekintetében, amelynek az eredményeként kialakult a most ismertetett sorrend

– tájékoztatta lapunkat a politikus. A következő lépés az lesz, hogy a kiválasztott űrhajós és tartalékosa az Egyesült Államokba, azon belül is Houstonba utazik, ahol

a NASA kiképzőivel folytatják a programot.

Az utolsó rostán fennakadó űrhajósjelöltek Ferencz Orsolya reményei szerint a földi támogató személyzet kiemelt munkatársaiként fognak tovább dolgozni a programban. A miniszteri biztos lapunknak kifejtette, hogy Kapu Tibor és Cserényi Gyula társaságában a HUNOR Teams is az Egyesült Államokba utazik majd.

A HUNOR program folytatásával kapcsolatban Ferenc Orsolya jelezte: 

jelenleg a szakmai kísérletek, tudományos tartalom véglegesítése és kifejlesztése zajlik, amit az egyesült államokbeli partnerek fognak véglegesíteni. Ez lesz az a program, amelyet majd a magyar űrhajósnak a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén el kell végeznie.

Vagyis jelenleg a kiképzés folytatása mellett a Nemzetközi Űrállomáson végrehajtandó tudományos feladatok fejlesztése is folyamatban van a hazai és külföldi szakemberek együttműködésében.

Amint arról már beszámoltunk, a külgazdasági és külügyminiszter reggel jelentette be, hogy a 240 jelentkező közül ki az a magyar, aki ismét az űrbe utazhat: Kapu Tibor 32 éves gépészmérnök lehet a következő magyar kutató űrhajós, és egy tartalékos űrhajóst is kijelöltek Cserényi Gyula 35 éves villamosmérnök személyében. A külügyminiszter emlékeztetett, hogy az űripar a fejlett nemzeti iparágak közé tartozik, ezért úgy döntöttek, hogy nemzeti kutatóprogramot indítanak, hogy a nemzeti fejlesztések vívmányait tovább tökéletesítsék. A 240 jelentkező közül négy jelöltet választottak ki, akik nagyon komoly kiképzésen estek át, és ebből a körből esett a választás Kapu Tiborra.

Borítókép: Ferencz Orsolya (Fotó: Hírnyolc/Baranyai Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.