Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Fontos választási határidők járnak le hamarosan

Van amire már csak egy nap maradt.

Forrás: MTI2024. 05. 23. 11:27
Budapest, 2024. május 9.
Az európai parlamenti (EP-) választás levélben szavazóknak készült szavazólapjának jóváhagyott mintája a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén 2024. május 9-én.
MTI/Kovács Attila
Fotó: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több, a  június 9-ei választásokhoz kapcsolódó határidő jár le május 31-én: ezen a napon 16 óráig nyújthatják be a választópolgárok az átjelentkezéssel, nemzetiségi és külképviseleti névjegyzékbe vétellel kapcsolatos kérelmeiket, és igényelhetnek Braille-írásos szavazósablont a választásra – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Választási Iroda.

Az európai parlamenti (EP-) választáson és a helyi önkormányzati választásokon is lehetőség van átjelentkezéssel szavazni, de az egyes választástípusok esetében eltérőek az átjelentkezés szabályai

– hangsúlyozta ki az MTI. Hozzátették: míg az EP-választásra bármelyik magyarországi településre át lehet jelentkezni, és lehetséges a külképviseleti szavazás is, addig az önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választásra a választópolgárok kizárólag a február 11-éig bejelentett tartózkodási helyükre jelentkezhetnek át. Az átjelentkezési kérelmeket május 31-én 16 óráig lehet benyújtani, visszavonni pedig június 7-én (pénteken) 10 óráig lehet.

Az EP-választásra a választók szintén május 31-én 16 óráig nyújthatják be külképviseleti névjegyzékbe vétel iránti kérelmüket. A regisztrációt követően a megjelölt külképviseleten lehet leadni a szavazatot, de csak az európai parlamenti választáson szavazhat. A külképviseleti névjegyzékből való törlés határideje június 5. (szerda) 16 óra.

A települési, területi és országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a magukat a 13 magyarországi nemzetiség valamelyikéhez tartozónak valló választópolgárok szavazhatnak, amennyiben május 31-én 16 óráig kérik nemzetiségi névjegyzékbe vétel iránti kérelmüket. Az, aki nem szerepel a nemzetiségi névjegyzékben, nem szavazhat a nemzetiségi képviselők választásán. A nemzetiségi névjegyzékből való törlést május 31-én 16 óráig lehet kérni.

Braille-írással ellátott szavazósablont is lehet igényelni, ezt szintén május 31-én 16 óráig lehet megtenni. A Braille-írással ellátott szavazósablont a szavazóhelyiségben és a mozgóurnás szavazás során is használhatják a választópolgárok.

A választási kérelmek benyújthatók elektronikus azonosítást követően online, személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján bármely helyi választási irodához.

A Magyar Nemzet korábban már beszámolt róla, hogy az itt élő külföldiek is szavazhatnak a magyar EP-listákra. Nekik május 24-ig van lehetőségük kérni a listára való felvételüket.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.