Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

BL-döntő a Puskásban: „A károgóktól tisztelettel kérdezem: ők ott lesznek?”

A baloldal rendszeresen támadja a Puskás Aréna létezését, mondván, hogy „felesleges” vagy éppen „túl nagy”. Azonban ezek az állítások ismételten tévesnek bizonyultak, hiszen telt házas labdarúgó mérkőzések és rengeteg koncert után két év múlva ez a stadion fog otthont adni a Bajnokok Ligája döntőjének.

2024. 05. 23. 7:10
Budapest, 2023. március 15.
Ünnepi díszkivilágításban a Puskás Aréna az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján 2023. március 15-én.
MTI/Illyés Tibor
Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon, méghozzá a budapesti Puskás Arénában rendezik a 2026-os Bajnokok Ligája döntőjét – a bejelentésről a Magyar Nemzet is beszámolt. Ezzel kapcsolatban Menczer Tamás is megosztotta gondolatait a közösségi oldalán.

A károgóktól tisztelettel kérdezem: ők ott lesznek?

– tette fel a kérdést a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója.

A „minek ide stadionból” az lett, hogy 2026-ban a BL-döntőnek a Puskás Aréna ad otthont Budapesten – írta Menczer Tamás. Majd emlékeztetett: most még az Európa-bajnokság jön.

„Minek ide ekkora stadion?!”

A baloldal már nagyon régóta és nagyon sokszor kifejtette, hogy a Puskás Aréna megépítése nem volt szükséges és az átadása óta folyamatosan támadják a Magyar labdarúgó-válogatott „otthonát”. Azonban az élet ismételten rájuk cáfolt. Nem a Bajnokok Ligája döntőjének megrendezése az első bizonyítéka annak, hogy a Puskás Arénának nemcsak létjogosultsága van a budapesti városképben, de egy nagyon meghatározó és szükséges komplexum is.

A Puskás Arénában rendezett labdarúgó-válogatott mérkőzések szinte mindegyikét telt ház előtt rendezik.

Azonban az év többi részében sem áll üresen Magyarország legnagyobb stadionja. Itt rendezték múlt héten a Ferencváros és a Paks Magyar kupadöntőjét, amire szintén szép számú érdeklődő érkezett.

Az aréna azonban nem csak sporteseményeknek ad otthont, rendszeresen rendeznek itt kulturális eseményeket is. Fellépett már itt a Rammstein, a Guns N’ Roses, a Depeche Mode, a Halott Pénz, a Hungária és a Coldplay is. Külön kiemelendő, hogy Azahriah nem is csupán egyszer, hanem háromszor megfogja tölteni a stadiont néhány nap múlva, 

mivel akkora volt rá az érdeklődés, hogy nem tudott volna annyi embert befogadni egyszerre a Puskás Aréna.

Régóta vannak azonban olyan hírportálok, amelyek ezeket kizárva feleslegesnek látják a Puskás Arénát:

  • „67 215 széket szereltek be az új Puskás Stadionba. Egész Kaposvár lakossága beférne. Talán Szolnoké is. Ha a stadion település lenne, telt házzal a 13. legnagyobb lehetne Magyarországon. Tíz olyan fővárosi kerület van, ahol ennél kevesebben laknak.” (444.hu)
  • Egy másik cikkben, egy baloldali lapban azt nehezményezték, hogy sok pénzbe kerül a gyep karbantartása, valamint  „a stadion őrzése is vagyonokba kerül, akárcsak a fűtése és a létesítmény megvilágítása”. (atlatszo.hu)

Több ezekhez hasonló véleménnyel lehet találkozni a baloldalon, azonban azt nem szokták kifejtik, hogy egy mérkőzés vagy egy koncert mekkora örömet szerez egyszerre akár közel 70 ezer embernek. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a belépőjegyeket sem ingyen adják, ahogy a benti étel és italfogyasztásért is fizetni kell.

Ha a Puskás Aréna koncert kapacitását vesszük alapul, ami ötvenezer fő és átlagosan csak húszezer forintos jegyárral számolunk, akkor ez egymilliárd forintos jegybevételt jelent egy telt házas koncert esetén. Erre kerül még rá a vendégek fogyasztásából keletkezett bevétel. Így ezzel az óvatos becsléssel azt lehet mondani, hogy egy esemény a Puskás Arénában több, mint egymilliárd forintos bevételt termel. Természetesen ebből le kell vonni a költségeket is, de azt semmiképp nem lehet kijelenteni, hogy a stadion sosem fog megtérülni.

„Nagyobb stadion kellett volna”

Az már egyértelműen kijelenthető, hogy a csaknem hetvenezer ember befogadására alkalmas Puskás Arénát a nézők gyakran megtöltik és van, hogy úgy, hogy nagy harcok folynak a helyekért, mert azok néhány óra alatt elfogynak.

Orbán Viktor is beszélt már korábban a Puskás Aréna helykínálati „problémáiról”:

Nehezebb bejutni a válogatott meccseire, mint egy Azahriah-koncertre. Szöllősi Györgynek lett igaza: nagyobb stadiont kellett volna tervezni és építeni

– mondta a miniszterelnök.

Borítókép: A Puskás Aréna (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.