Gyurcsányék kezén a Városháza: stratégiai fontosságú lehetett a DK-nak, hogy egy belső bizalmi emberük legyen a főváros rendészeti parancsnoka

Azzal, hogy a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának vezetését a Gyurcsány család bizalmi körébe tartozó Handl Tamásra bízta a Karácsony Gergely-féle városvezetés, a Demokratikus Koalíció és köre egy olyan stratégiai jelentőségű szervezet felett szerezhetett befolyást, amely egyfajta „ellenrendőrség” funkcióját is betöltheti.

2024. 05. 05. 12:00
null
Forrás: Ripost
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2010 előtti baloldal számos meghatározó háttéremberéhez hasonlóan Gyurcsány Ferenc egykori testőre is központi feladatot kapott a Karácsony Gergely vezette Városházán: Handl Tamásra bízták a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának (FÖRI) irányítását. A készenléti rendőrség egykori alezredese már hosszú ideje, a 2000-es évek dereka óta Gyurcsány legszűkebb bizalmi köréhez tartozik, s az Apró-villába is bejáratos, szinte már családtagnak számít. A Szemlőhegyi úti villa lakói a 2010-es kormányváltás utáni nehezebb években sem vették le a kezüket Handlról, aki ebben az időszakban a Gyurcsány-cégek biztonsági főnökeként tevékenykedhetett. 

Gyurcsány, Handl, Karácsony
Gyurcsány Ferenc egykori testőre, Handl Tamás  is központi feladatot kapott a Karácsony Gergely vezette Városházán.  Fotó: Balogh Zoltán

Bizalmi ember a FÖRI élén

Nem véletlen, hogy a stratégiai jelentőségű FÖRI-t ilyen kipróbált káderre bízták, ugyanis a bizalmi emberen keresztül Gyurcsányék egy olyan szervezet felett szerezhettek befolyást, amely egyfajta „ellenrendőrség” funkcióját is betöltheti. A budapesti rendészet szerteágazó, belügyi, rendőrségi, vagyonvédelmi feladatokkal rokon tevékenysége számtalan ilyen lehetőséget kínál, hiszen egy közhatalmi szervről van szó. 

Ahogyan a vonatkozó jogszabály fogalmaz: „A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Budapest Főváros Közgyűlése irányítása alá tartozó közigazgatási szervezet. Önálló jogi személy, tevékenységének jellege alapján közhatalmi költségvetési szerv, feladatellátáshoz gyakorolt funkciói alapján önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv.”

Láthatóan fontos volt tehát Gyurcsányéknak, hogy Handl és ne más kerüljön a FÖRI vezetői székébe. Amint arra Láng Zsolt még a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjeként felhívta a figyelmet: bár Karácsony Gergely a választási kampányában azt ígérte, hogy az új vezetőket pályázat alapján választják ki, a FÖRI igazgatói pozícióját mégsem versenyeztették meg. 

Borítókép: Gyurcsány Ferenc és Handl Tamás (Forrás: Ripost.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.