Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Itt a lista, összeszedték Karácsony be nem tartott ígéreteit + videók

Ígérgetés, kifogások keresése, nulla saját fejlesztésű projekt, mások munkájával való dicsekvés – összegezve ennyiben ki is merül Karácsony Gergely főpolgármesteri tevékenysége.

Forrás: Metropol2024. 05. 25. 10:46
Budapest, 2019. október 17.
Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester érkezik kerékpárral hivatalának átadás-átvételére 2019. október 17-én.
MTI/Kovács Tamás

Budapest, 2019. október 17.Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester érkezik kerékpárral hivatalának átadás-átvételére 2019. október 17-én.MTI/Kovács Tamás
Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely az elmúlt négy és fél évnyi munkájában megmutatta, mit tud: 135 ígéretéből 42 apróságot valósított meg, ezek közül semelyik sem volt lényeges – összesítette a Metropol.

Karácsony Gergely nagy elánnal indult a 2019-es választáson, ám saját fejlesztése szinte egy sem volt. A Blaha Lujza teret és a Lánchidat elődje, Tarlós István terveit lebutítva, drágábban és késlekedve csinálta meg, de Karácsony maga nem kezdett semmi újba. Az érkező alacsonypadlós buszok tenderét is még az előző városvezetés intézte.

 

A semmittevés életre hívta a Kamumétert

Karácsony Gergely munka helyett leginkább csak Facebookozott: közösségi oldalán volt, hogy többször is bejelentette ugyanazt a projektet – hátha nem tűnik fel senkinek. Például a pesti fonódó villamos létrehozását háromszor, miközben mind a mai napig nem készült el csak egy néhány méteres, kanyarnyi sínpár a Haller utca és a Soroksári út kereszteződésében.

Karácsony a semmittevést utólag azzal magyarázta, hogy ő 2019-ben nem öt, hanem tíz-tizenöt évre, sőt ötvenre ígért, így most is megígér mindent újra. Vagyis a következő öt évben se számítsunk tőle tettekre, csak újabb ígéretekre – emlékeztetett a lap.

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje a jelenséggel kapcsolatban úgy vélekedett:

Karácsony „következő ciklusban” Gergely nem ismer lehetetlent, hazugságait újabb hazugsággal palástolja, miközben hülyének nézi a budapestieket.

A kormánypártok jelöltje szerint a főpolgármester a csillagokat is leígérte korábbi kampányában, most pedig ugyanazokra szeretne kérni még egy ciklust, de a budapestieket nem lehet átverni. Karácsony be nem tartott vállalásainak felderítésére indult el a Kamuméter című sorozat.

 

Ígéret volt, zöld Városháza park nem lett

A „csődpolgármester” például a Városháza park megvalósítását is több cikluson átívelő ígéretként magyarázza utólag, ami megmosolyogtató, mivel egy parkoló felszámolásáról van szó, amire ezek szerint tíz évet kellene várni, hiszen a következő ciklusra ígéri most. Csak a napokban préselt ki magából egy lebutított pop-up verziót, mire Szentkirályi Alexandra videóban mutatta be a park változatlan állapotát.


A nem létező rakpart-plázs

– Folyamatban van, „mindjárt” kész – mondta egy interjúban Karácsony Gergely, aki a rakpart-plázs kérdésében sem jutott el négy és fél év alatt komolyabb mérföldkőhöz. Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt emlékeztetett: egész pontosan ugyanez volt a státusz öt éve is – 2019-re a tervezés jóformán kész volt, Tarlós így zárta a ciklusát. Aztán nem történt évekig semmi. 2022-ben a parlamenti választás után Karácsony bevallotta:

A pesti alsó rakpart tervezése során volt az a korábbi szakmai döntés, hogy a Lánchídtól délre eső rész teljesen autómentes lesz. Ennek bejelentésével várnom kellett eddig, felismerve azt, hogy lehet, nem a kampány a legjobb időpont rá.

 

A tíz évnél öregebb autók kitiltása

Szentkirályi Alexandra a közösségi oldalán hívta fel a figyelmet a Karácsonyék által elfogadott tervre, amivel végleg lezárnák a Pesti alsó rakpartot az autósok elől.

A főpolgármester személyesen fogadtatta el a baloldali irányítású közgyűléssel a rakpart lezárásának tervét. Ezzel az utolsó szöget is bevernék a fővárosi közlekedés koporsójába. Úgy látszik, ez az ő személyes őrülete, hiába mérte fel az Autóklub és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara is, hogy ezt a budapestiek nem akarják, ez Karácsonyt egyáltalán nem érdekli

– jegyezte meg közösségi oldalán.

 

Idén is szauna lesz a 3-as metrón

Még mindig nem klimatizáltatta a metrószerelvényeket Karácsony Gergely. Pedig ő és párbeszédes párttársai a 2019-es önkormányzati választási kampányban – még ellenzékből – hangosan követelték a klímaberendezéseket a 3-as metróra.

 

Karácsony be nem tartott ígéretei – a lista

A Metropol összesítette Karácsony Gergely 2019-es ígéreteit, amelyek nem valósultak meg:

  • A közterületi hajléktalanság visszaszorítása.
  • Jelentősen növeli a közlekedésbiztonságot.
  • Fejleszti a közbiztonságot: három év alatt 2000 új térfigyelő kamerát szereltet fel.
  • Megszünteti a lakhatási válságot a nonprofit lakásszektor növelésével.
  • Újraindítja a panelprogramot.
  • Letöri az albérletárakat.
  • Non-stop online és telefonos ügyfélszolgálat, információs központ a közszolgáltatásokkal és hivatali ügyintézéssel kapcsolatban.
  • Budapesti Régiós Egyeztető Fórum az érintett önkormányzatokkal való együttműködéshez.
  • Budapest új főteret kap.
  • Akár beépítési tilalommal is megvédik a városi szélcsatornákat.
  • Antikorrupciós kutatószoba, ahol a lakosok és az újságírók szabadon kutathatják a szerződéseket és jegyzőkönyveket.
  • Az elővárosi hajózás fejlesztésére új, korszerű hajók.
  • Együttműködés a Budapesten működő nagy kereskedelmi láncokkal, hogy azok beszüntessék az egyszer használatos műanyag eszközök használatát, valamint csökkentsék a műanyagok használatát a termékek csomagolásában.
  • A dízeljárművek használatának visszaszorítása, pozitív és negatív ösztönzők alkalmazása.
  • Szigetelés, nyílászárócsere és fűtéskorszerűsítés a családoknál.
  • A közműdíj- és lakbérhátralékos családok támogatása.
  • Megfelelő tüzelőanyag a rászorulóknak.
  • Romák támogatása (roma összművészeti intézmény, budapesti roma rádió).
  • Antikorrupciós fehér- és feketelista.
  • A vállalkozások energiahatékonyságot növelő beavatkozásainak támogatása.
  • Közlekedési alapjövedelem.
  • Metrók fejlesztése.
  • Budán is trolibusz.
  • Minden budapesti újszülött tiszteletére egy új fa ültetése.
  • A Budapesti Tudományos Akadémia létrehozása.
  • A Budapesti Állatvédelmi Charta létrehozása.

Mennyi szép ígéret a 2019-es, kampányoló Karácsony Gergelytől. Most újra megígérheti nyugodtan őket, hiszen semmit sem csinált az elmúlt öt évben – tette hozzá a lap.

Borítókép: Karácsony Gergely kerékpárral érkezik hivatalába (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.