Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Megfigyelőket küld a külképviseletekre Magyar Péter pártja

Nyilvántartásba vette a küldötteket az NVB.

Forrás: MTI2024. 05. 29. 22:42
Pécs, 2019. május 26.
A szavazatszámláló bizottság tagjai megkezdik a szavazatok számlálását a szavazóhelyiség bezárása után a pécsi, Kossuth téri polgármesteri hivatalban kialakított szavazóhelyiségben az EP-választás napján, 2019. május 26-án.
MTI/Sóki Tamás
Fotó: MTI/Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén nyilvántartásba vette az első külképviseleti megfigyelőket az európai parlamenti választásra. A 29 megfigyelőt a Tisztelet és Szabadság Párt (Tisza Párt) jelentette be – közölte az MTI.

A választási eljárási törvény szerint az EP-választáson listát állító pártok külképviseletenként két-két megfigyelőt bízhatnak meg. A közös jelöltet állító jelölő szervezetek együttesen jogosultak két megfigyelő megbízására. Külképviseleti megfigyelő csak választójoggal rendelkező magyar állampolgár lehet.

Külképviseleti megfigyelőt az NVB-nél május 30-án, csütörtökön 16 óráig lehet bejelenteni.

A megfigyelők figyelemmel kísérhetik a külképviseleti választási iroda munkáját, valamint a szavazás menetét, a szavazás befejezéséről kiállított jegyzőkönyvben rögzíthetik észrevételeiket és kifogást nyújthatnak be.

A külképviseleti megfigyelő megbízásával és tevékenységével kapcsolatos költségek a megbízót, azaz a pártot terhelik.

A választópolgárok az EP-választáson 99 ország 147 külképviseletén adhatják le szavazatukat, tehát ennyi külképviseletre jelenthetnek be megfigyelőt a pártok. A 2019-es EP-választáson 47 külképviseleti megfigyelő vett részt.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán állított jelölt, illetve lista jogán nem lehet külképviseleti megfigyelőt megbízni, mivel ezeken a választásokon továbbra sincs külképviseleti szavazás.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.