„Azok az európai állampolgárok, akik a béke pártján állnak, figyelemmel követik a magyarok békemenetét, és erőt merítenek belőle”

A békemenet elnevezés talán még soha nem volt ennyire aktuális, mint most.

Forrás: MTI2024. 06. 02. 14:32
Budapest, 2024. június 1.
A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevõi a margitszigeti nagyréten 2024. június 1-jén.
MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A békemenet ismét óriási erőt mutatott fel, mára mozgalomból intézménnyé vált – mondta Fricz Tamás politológus, filozófus a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A békemenetet szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója a résztvevők számát háromszázezer és ötszázezer közöttire becsülte, és azt mondta, hogy az idei békemenet a nagyobbak közé tartozott, „talán a legnagyobb tömeg most volt”.

Rendkívül biztatónak tartotta, hogy – az ellenzéki „vészmadárkodókra” rácáfolva – ugyanúgy több százezren vettek részt a békemeneten, mint az elmúlt tizenkét évben bármikor. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a rendezvény népszerűsége idén azért is volt kimagasló, mert 

a békemenet elnevezés talán még soha nem volt ennyire aktuális, mint most, amikor háborús helyzet van.

– A menet, ahogy eddig mindig, idén is rendkívül nyugodt körülmények között zajlott: egy békeszerető, nyugodt emberekből álló, összetartó – érzelmi és értékbeli – közösség, erő jelent meg a budapesti belvárosban – mondta.

– Ezúttal szembetűnő volt a fiatalok komoly aránya a tömegben, ami arra utal, hogy megvan az utánpótlás, a folytatás lehetősége, amit az is mutat, hogy a résztvevők mindig várják az újabb találkozás lehetőségét – hívta fel a figyelmet a résztvevők összetétele kapcsán, egyben hozzétette: a békemenet megmutatta azt is, hogy egy konzervatív, nemzeti beállítottságú, békepárti értékrend mögött óriási társadalmi közösség van, amely újratermeli önmagát.

– A békemenet nem egy budapesti összejövetel, arra az egész országból és a határon túlról is el akarnak jutni az emberek – mondta Fricz Tamás annak kapcsán, hogy sokan vidékről vagy a határon túlról érkeztek, hogy az emberek egy részét „buszoztatták”.

Úgy véli, Európa megosztottá vált a jelenlegi háborús légkörben. – Azok az európai állampolgárok, akik a béke pártján állnak és valóban egy normális európai életmódhoz ragaszkodnak, figyelemmel követik a magyarok békemenetét és erőt merítenek belőle – mondta a politológus. Szerinte Európa mára a békepártiak és a háborúpártiak táborára szakadt, a június 9-i választás pedig azért nagyon fontos, mert meghatározza e két tábor harcának végső kimenetelét. Minél nagyobb sikereket érnek el a békepárti erők a választáson, annál inkább van esély arra, hogy legyőzzék a háborúpárti erőket – tette hozzá.

Sorsdöntő választás és sorsdöntő év előtt állunk

– hívta fel a figyelmet Fricz Tamás.

Borítókép: A békemeneten készült kép (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.