Mintegy száz együttes cigányzenészeinek vendéglátóhelyi foglalkoztatását segítik

Egymilliárd forintos keretösszegből segíti a kormány országszerte mintegy száz együttes 456 muzsikusának négy havi vendéglátóhelyi foglalkoztatását a Muzsikáló Magyarország 2024 programon keresztül, amely a Dankó Pista-emléknapon, június 15-én nagyszabású nyitórendezvénnyel veszi kezdetét Budapesten.

Forrás: MTI2024. 06. 12. 18:48
PÁL István Szalonna; KÖNNYID László; TÓTH János
Magyar Állami Népi Együttes előadása az éttermi cigányzene hagyományainak felélesztését célzó Muzsikáló Magyarország 2020-2021 pályázatról tartott sajtótájékoztatón a budapesti Hagyományok Házában 2020. október 15-én. Akkor is kilencvenhét cigányzenekar 456 zenésze kapott támogatást a kormány Muzsikáló Magyarország programja keretében. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Muzsikáló Magyarország 2024 programnak köszönhetően kilencvenhét, 4–6 fős, vonósokból, klarinétosból és cimbalmosból álló cigányzenekar játszhat négy hónapon keresztül a programmal együttműködő vendéglátó üzletekben. A támogatáson keresztül a kormány átvállalja a heti négy nap, napi háromórás éttermi élőzene költségét a vendéglátóhelyektől – tájékoztatott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A tájékoztató idézi Könnyid Lászlót, az MTÜ vezérigazgatóját, aki szerint az élő zene varázsát a vendégek szívesen osztják meg ismerőseikkel személyesen, vagy online, így a cigányzenekarok sikeresen növelhetik a vendégek számát, ezáltal pedig a vendéglátóhelyek bevételét is.

A Dankó Pista-emléknapon – a program nyitányaként – ezek a zenekarok a főváros számos pontján, közel 80 étterem, kávézó és cukrászda teraszán elevenítik fel azt a kort, amikor a vendéglátást még muzsikaszó kísérte hazánkban – emelte ki az MTÜ vezérigazgatója.

Az április végén közzétett felhívásra az ország számos pontjáról jelentkeztek a zenekarvezetők. A szakmai zsűri döntése alapján mintegy 97 prímás, 45 hegedűs, 60 brácsás, 8 csellós, 73 nagybőgős, 19 klarinétos és 58 cimbalmos vehet részt az országos programban. A tájékoztató idézi Lakatos Miklós prímást, a szakmai zsűri tagját, aki azt mondta: a jelentkezők elbírálásánál figyelembe vették a zenészek közötti összhangot, a szólisták virtuozitását és az együttesek zenei tisztaságát, repertoárját. Az is döntő szempont volt, hogy a hangszerek összetétele megegyezzen a hagyományosan, a cigányzenekarokra jellemző hangszerek típusával és számával – tette hozzá Lakatos Miklós.

A következő hónapokban a zenekarok közül 58 muzsikál majd a fővárosban és 39 vidéken a program részeként. Pest vármegyében 13, Hevesben öt, Borsod-Abaúj-Zemplénben négy, míg Csongrád-Csanádban három együttes nyert még támogatást. Nógrád, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Zala és Komárom-Esztergom vármegyék kettő-kettő, míg Vas, Veszprém, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyék egy-egy zenekara zenél a programban. A beadott pályázati lapok alapján a legidősebb zenész a 80-as éveiben jár, míg a legfiatalabb muzsikus a Z generáció tagja, alig 20 éves – írták a tájékoztatóban.

A Muzsikáló Magyarországhoz csatlakozott vendéglátóhelyek többsége fővárosi, illetve Pest vármegyei, de számos étteremből, bisztróból, kávéházból szűrődik majd ki cigányzene a támogatásnak köszönhetően Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is – olvasható a tájékoztatóban.

A Muzsikáló Magyarország 2024 nyitórendezvénye június 15-én lesz Budapesten a maga korában világhírű prímás születésnapjához igazított Dankó Pista-emléknapon. A cigánymuzsikusok repertoárján Dankó Pista híres nótái mellett felcsendülnek komolyzenei átiratok, opera- és operettrészletek, filmzenék és klasszikus slágerek is. A részletes programról információk ide kattintva érhetőek el – olvasható a közleményben.

Borítókép: Magyar Állami Népi Együttes előadása az éttermi cigányzene hagyományainak felélesztését célzó Muzsikáló Magyarország 2020–2021 pályázatról tartott sajtótájékoztatón a budapesti Hagyományok Házában 2020. október 15-én. Akkor is kilencvenhét cigányzenekar 456 zenésze kapott támogatást a kormány Muzsikáló Magyarország programja keretében (Fotó: MTI/ Mohai Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.