Ellenőrizték a vízminőséget a Tisza-tavi fürdőhelyeken

Kisköre, Tiszanána-Dinnyéshát, Sarud és Poroszló szabadvízi strandjainak a vize megfelelő minőségű.

2024. 06. 26. 10:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vízminőség mindenhol megfelelő: az első eredmények alapján három strand kiváló, míg egy jó minősítést kapott Heves vármegye négy kijelölt szabadvízi strandján – adta hírül a Heves vármegyei hírportál. Az üzemeltetés megfelelőségét a kormányhivatal népegészségügyi főosztálya a szezon alatt rendszeresen ellenőrzi.

A vízvizsgálatok számát az üzemeltetési idő hossza határozza meg, ami azt jelenti, hogy a szezon előtti mintavételt követően havonta egy alkalommal új vizsgálat szükséges valamennyi fürdőhely esetében. A mintavételeket és a vizsgálatokat akkreditált laboratóriumban végzik. Az idei első vízvizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy

Kisköre, Tiszanána-Dinnyéshát, Sarud és Poroszló szabadvízi strandjainak a vize megfelelő.

Mindegyik strand leírásában az szerepel, hogy a Tisza-tóba vezető közvetlen szennyezőforrás nincs, közvetlenül szennyvíz még tisztított formában sem terheli.

A természetes fürdővizek minősítése négy egymást követő év bakteriológiai vizsgálati eredménye alapján történik. Az értékelés a vízminőség változását és az esetlegesen felmerülő egészségkockázatokat is tükrözi. A Heves vármegyei fürdőhelyek vízminőségi osztályozása egy kivételével kiváló minősítésű, Poroszló kapott jó osztályba sorolást.

A vízminőség folyamatos monitorozása mellett a helyszíni ellenőrzések kiterjednek a pihenőhely nagyságára, tisztaságára, rendezettségére, parkosítására, továbbá az öltözőhelyek és illemhelyek meglétére és állapotára, valamint az előírt egészségügyi ellátás feltételeinek biztosítására. Szabálytalanság észlelése esetén – a fürdőzők egészsége érdekében – a szakemberek azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket.

Borítókép: A dinnyésháti strand is kiváló minőségű (Forrás: Heves Megyei Hírlap/Huszár Márk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.