Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Orbán Viktor: Arra kérem az embereket, erősítsék meg a kormány támogatását a béke érdekében

A kormányfő a Hír TV-nek nyilatkozott, élő közvetítés.

2024. 06. 08. 19:14
Budapest, 2024. június 8.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) interjút ad a Hír TV stúdiójában Budapesten 2024. június 7-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Csupa olyan dolgok lehetségesek, amikre ma nem gondolunk vagy egyszerűen elhessegetjük őket – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor a Hír TV Napi aktuális című adásának különkiadásában. A miniszterelnököt Bayer Zsolt kérdezte arról, hogy mik a kilátások ma az európai politikában, és megjegyezte, két és fél évvel ezelőtt senki nem gondolta volna, hogy háború fog kitörni a kontinensen, egy éve senki nem gondolta, hogy ebbe a háborúba az egész Európai Unió megpróbál majd beszállni, és három hete senki nem gondolta volna, hogy egy szomszédos ország miniszterelnökét megpróbálják megölni. 

Orbán Viktor elmondta, ő is ezzel szokott érvelni, és ez a válasz arra is, amikor az a vád éri a kormánypártokat, hogy eltúlozzák a háborús veszélyt. Felidézte, hogy a háború kitörése előtt pár héttel ő maga is tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akkor 50-50 százalék esélyt adott a konfliktus elharapódzására, mert az világossá vált számára, hogy az oroszok nem tudják azt elfogadni, hogy Ukrajna a NATO-tagság felé tart. 

Orbán Viktor szerint semmi túlzás nincs abban, amit most kommunikálnak.

Akik azt mondják, hogy most túloznak, azoknak azt szokta felemlegetni a miniszterelnök, hogy a német kancellár két éve azt mondta, hogy csak sisakokat küldenek a háborúba, halált okozó fegyverekről szó sem lehet, illetve az energiaszektorra sem lehet szankciókat kivetni. – Innen indultunk, és ott tartunk, hogy német tankok rohangálnak Ukrajna területén, német légvédelmi rendszereket szállítanak, és a teljes európai gazdaságot levágták az egyébként olcsó és észszerű ellátást biztosító orosz energiaszisztémáról – magyarázta Orbán Viktor. 

Szerinte ha ennek az ütemnek a felével haladunk tovább, akkor néhány hónap, és a nyílt katonai konfrontációnál tartunk.

Kizárólag Orbán Viktor szítja a háborús pszichózist?

Bayer Zsolt szerint az ellenzék ezt hajtogatja az itthoni kampányban. Mint mondta, egy klasszikus dramaturgiai szabály, hogyha kitesszük a színpadra a pisztolyt, annak a harmadik felvonás végéig el kell sülnie, ma már pedig atomfegyvereket pakolnak a színpadra az európai hatalmak. – Miben lehet reménykedni? – tette fel a kérdést. 

Orbán Viktor elmondta, a háborút emberek csinálják, nem kényszer, sors, Isten csapása vagy elháríthatatlan átok, hanem emberi döntések következménye. Felidézte, hogy ő maga ott ült az Európai Unió Tanácsában a többi miniszterelnökkel, ahol lesöpörték a magyar békepárti álláspontot az asztalról, és mentek tovább döntésekkel a nyílt konfliktus felé. 

A miniszterelnök szerint abban van a remény, hogy ezek az emberek tudnak jó döntéseket is hozni, de rá kell őket kényszeríteni erre. – Csak a politikai változás az, amiben reménykedhetünk – fogalmazott a kormányfő. Mint mondta, nemcsak az Európai Parlament összetétele fog eldőlni a napokban, hanem a tagországok kormányairól is ítéletet mondanak az európai emberek. – Én is azt kérem az emberektől, hogy erősítsék meg a kormány mögötti bizalmat a béke érdekében – jelezte. 

Huszonnégy óra alatt véget lehet vetni a háborúnak 

Orbán elmondta, hogy Brüsszel és Washington a háborús központok, a mérkőzés első felét most vasárnap kell megnyerni, majd novemberben Amerikában lesz a második rész, ahol abban reménykedhetünk, hogy a békepárti elnökjelöltet, Donald Trumpot választják meg. 

Ha ez teljesül, akkor mind a két oldalon pozícióban lesznek azok az emberek, akik meg tudják állítani a háborút. 

– Huszonnégy óra alatt lehet megállítani ezt a háborút, és elérni a tűzszünetet. Három telefonhívás kell, az ukrán elnökkel közölni kell, hogy a korábbi automatikus támogatás helyett, most már feltétele a további donációnak az azonnali tűzszünet – magyarázta Orbán. 

– Mi a felételezhető cél? Miért most akarják legyőzni Oroszországot? – tette fel a kérdéseket a műsorvezető a miniszterelnöknek. Orbán Viktor szerint a nyugati vezetők le akarják győzni egy háborúban Oroszországot, hogy vagyont és befolyást szerezzenek. Ukrajna szerinte adottságaiban egy gazdag ország, ezt akarják megszerezni. A dolog végén a pénz, a hatalom, az ottani termőföld, gazdasági lehetőségek állnak. 

A jelcini időszakot szeretnék visszahozni 

A miniszterelnök szerint sokan kívánkoznak vissza a 90-es évekbe, amikor Oroszországot és Ukrajnát ki lehetett használni, de ezt az oroszok mára megelégelték, újraszabályozták a saját világukat. Ennek az első lépése lenne az, hogy az oroszokat egy katonai konfliktusban, az ukrán–orosz határon megvernék. 

– Ilyenkor megjelennek a hitelezők, a spekulánsok, és nyomják előre a gépezetet. Nekünk azt kell szem előtt tartani, hogy egy háborúban sohasem az dől el, hogy kinek van igaza, hanem hogy 

ki marad életben

– hívta fel a figyelmet Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint sosem sikerül megállni egy háborúban, ezért nem szabad átengedni a katonák kezébe a hatalmat. A legnagyobb hiba az volt, hogy Európa ezúttal nem szigetelte el a konfliktust, mint azt tette a Krím esetében, 2015 környékén. 

Orbán Viktor szerint Közép-Európában a legtöbben azt gondolják ebben a kérdésben, mint mi, csak a vezetőik nem. Szlovákok, románok, horvátok, szerbek nagyjából egy véleménysávban vannak, a lengyeleknek és a baltiaknak más történelmi tapasztalataik vannak. 

A vezetőket befolyásolják, egy szövetségi rendszeren belül is, ezeket tapasztaljuk nap mint nap. Ezeket az erőkivetítési kísérleteket el kell hárítani a miniszterelnök szerint. Sorosék fel akarják nyitni a társadalmakat, hogy be tudjanak oda hatolni. Jobb időkben ez ellen a baloldali politikusok, adott esetben kormányfők is védekeztek Orbán Viktor szerint. A mostani baloldal viszont elesett, az internacionalizmus áldozatává vált. 

Napi hatmillió forintot kell fizetnünk azért, mert védjük a déli határt

Az ítélet már megvan, a választások után akarja az unió nyilvánosságra hozni, de ennyit kell majd fizetnünk naponta, ha nem engedjük be a migránsokat. Orbán Viktor felidézte, hogy ez még nem is a jéghegy csúcsa, hiszen a közelmúltban Magyarországot megpróbálták pénzügyi értelemben megfojtani. 

Ezt sikerült elkerülni, dőlnek az országba a beruházások, letörtük az inflációt, és a magyar gazdaságnak jobb kilátásai vannak, mint a legtöbb európai gazdaságnak Orbán Viktor szerint. 

Mint mondta, Magyarország szuverenitását sikerült megvédeni, ami annak is köszönhető többek között, hogy nincs koalíciós kormányzás, és hogy a választópolgárok a bizalmukról biztosítják a kormányt. – Azért tudjuk megvédeni az országot, mert a magyarok azt akarják, hogy Magyarország legyen független és szuverén ország – jelentette ki Orbán Viktor. 

Miért akarják megakadályozni, hogy Magyarország Kínával kereskedjen? 

– A magyarok önérzetesek, minket érdekel, hogy a nyugati világban mit mondanak a Kínával való kereskedésről – vélekedett Orbán Viktor a fenti kérdésre adott válaszában. A világ a miniszterelnök szerint nem igazságos, a nálunk nagyobbak nem akarnak velünk igazságosak lenni, a saját érdeküket fogják szem előtt tartani. 

– Nekünk azzal kell foglalkoznunk, hogy mik a céljaink, és ezeket kell elérni – mondta el a kormányfő. 

A reptér visszavásárlásáról is kérdezték a kormányfőt, aki elmondta, hogy 2010-ben a bankszektor, az energiaszektor, a média, a kiskereskedelem nagy része mind külföldi kézben volt. Idetartozott a monopolhelyzetben lévő reptér is. A területek nagy részén el tudta érni a kormány, hogy a magyar tulajdoni hányad 50 százalék felett legyen. Ezután következhetett a reptér visszavásárlása, amit a Covid hátráltatott, de mára megtörtént. 

Budapesten újra kell szervezni a Fideszt

– Alexandra egy bátor nő, amikor belevágott, akkor egy nagyon nehéz célt tűzött ki maga elé, mert a Fidesz budapesti szervezetét nem erősítették meg akkoriban, amikor még Tarlós István volt a főpolgármester – jelentette ki a visszalépésre vonatkozó kérdésre válaszolva. Szentkirályi Alexandra úgy vágott bele a kampányba, hogy nem volt mögötte felépített politikai közösség a miniszterelnök meglátása szerint.

Budapestért meg kell küzdeni a kormányfő felfogása szerint. A mostani Fidesz-kampány háttere nem volt elég erős, ezért hozta meg a visszalépésről szóló döntést Szentkirályi Alexandra, Orbán Viktor pedig elfogadta ezt. – A Fidesz szempontját most megelőzte egy másik szempont, hogy legyen változás Budapesten, ezért támogatta a döntést – fogalmazott Orbán. 

A választás tétjéről a miniszterelnök azt mondta, a háború és béke kérdésében kell dönteni, de nem mindegy, kik vezetik a közösségeinket, mert ez egy falun és egy városon is meglátszik. A jó helyi vezetők kihasználják az adódó lehetőségeket Orbán Viktor szerint. 

Az utolsó kérdés a közelgő foci Eb-ről szólt, ennek kapcsán a kormányfő kifejtette, a válogatottnak végül a vb-döntőbe jutás lesz majd a cél. A miniszterelnök szerint nagy tettekre képes csapatunk van, de még nem várhatjuk el azt tőlük, hogy minden mérkőzésen meglepjenek minket, az eredményt a végén tudomásul kell venni, ha a játékosok szíve a helyén volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.