Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Hatalmas nemzetközi bűnszervezetet kapcsoltak le Magyarországon

Az embercsempészek egyik utaztatása emberéletet követelt.

Forrás: MTI2024. 06. 06. 12:42
RUSZIN-SZENDI Romulusz; BAKONDI György
Hercegszántó, 2022. december 29.
Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (j) és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági fõtanácsadója (b) Mi-17 helikopterrel megérkezik a sajtótájékoztatóra a hercegszántói határvédelmi bázishoz 2022. december 29-én. Ezen a napon a Magyar Honvédség katonái befejezték az aktív mûveleti szolgálatot a déli határszakaszon, feladataikat a határvadász ezred tagjai vették át.
MTI/Ujvári Sándor
Fotó: Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vádat emeltek tizenhárom embercsempész ellen, akik százak illegális bevándorlását bonyolították le. A bűnszervezet egyik szállítása egy ember halálával végződött – közölte a Fővárosi Főügyészség az MTI-vel. A tájékoztatás szerint az ügyészség súlyos fegyház- és börtönbüntetést, több vádlott esetében pénzbüntetést és végleges kiutasítást is indítványoz. 

Egy román férfi – aki ellen a román hatóságok járnak el – kiterjedt bűnszervezetet hozott létre, amely egy nagyobb nemzetközi bűnszervezet tevékenységéhez kapcsolódva 

Magyarországon át Ausztriába szállított külföldieket.

Ennek a bűnszervezetnek volt a tagja az ügy tizenhárom, magyar, illetve román származású vádlottja. A közlemény szerint a nemzetközi bűnszervezet az embereket repülőgéppel Szerbiába juttatta, majd onnan a szerb–magyar határszakasz illegális átlépésével – jellemzően kistehergépkocsikba elrejtve – szállították őket tovább nyugat-európai célországokba.

A vádirat több, a szerb határtól az osztrák határig tartó szervezett szállítást mutat be, amelyek során 

több mint 350 embernek segítettek az illegális bevándorlásban.

2022 augusztusában, a nyári melegben a vádlottak húsz embert zsúfoltak be egy szellőzés nélküli kisbuszba. Amikor a csempészett emberek rosszul lettek, a sofőr megállt a IX. kerületben. A külföldiek kiszálltak, azonban ekkorra már egyikük, egy indiai férfi elájult. Társai a járdára fektették és elmenekültek, 

a járókelők megpróbálták újraéleszteni a férfit, aki végül a helyszínen életét vesztette

 – ismertette a főügyészség. 

A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben, üzletszerűen, egyes vádlottaknál a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelnek vádat. A 2022. augusztusi szállítás sofőrjével szemben ezen felül segítségnyújtás halált okozó elmulasztása miatt nyújtott be vádiratot, valamint hosszabb fegyház- és börtönbüntetést, több vádlott esetében pedig pénzbüntetést és végleges kiutasítást indítványozott az ügyészség.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.