Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Rakpartlezárás: hatalmas készültséggel mozgósítanak a magyarok + fotó

Németországban és Ausztriában már lecsapott a Duna, Magyarország következik.

Forrás: MTI2024. 06. 05. 15:35
Torino, 2024. május 24.
Autók araszolnak egy árvízben álló úttesten a jégesõ sújtotta észak-olaszországi Torinóban 2024. május 24-én.
MTI/EPA-ANSA/Tino Romano
Fotó: Tino Romano
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk korábban beszámolt arról, hogy komoly árvízkészültség van hazánkban, a Duna vízállása a szombati napra tetőzhet a fővárosban, ami miatt a 

rakpartot átmenetileg le kell zárni.

Komoly figyelem kíséri az árhullám érkezését az országba, ugyanis hatalmas károkat okozhat, ha figyelmen kívül hagyjuk ezt. Németországban például elképesztő károkat okozott a Duna váratlan áradása, négy ember is életét követelte. 

Fotó: Armin Weigel

Közel ötszáz kilométeren van már árvízkészültség Magyarországon, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság területéről további 60 vízügyes indult útnak a dunai védekezéshez a Szigetközbe, 

ahol így már több mint száz tiszai szakember is segíti a 24 órás figyelőszolgálatot

 – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel.

A vízügyi szakemberek a legfrissebb adatok alapján Nagybajcsnál az előzetes előrejelzéseknél korábbi, csütörtök hajnali tetőzésre számítanak, harmadfokot meghaladó vízszinttel. A tájékoztatás szerint a Duna felső vízgyűjtőjén az elmúlt 24 órában már nem esett számottevő csapadék, és a hétvégéig nem is várható utánpótlás. A szerda reggeli előrejelzések szerint a hazai szakaszon a Duna Nagybajcsnál 

640 centiméter körül, a harmadfok szintjét meghaladóan tetőzik csütörtök délelőtt.

Kiemelték: az árvíz nagy területen önt el növényzettel borított ártereket, hullámtereket. A növényzet a tavaszi burjánzása legerősebb időszakában van, ilyenkor sokkal nagyobb a terület ellenállása az árvíz levonulásával szemben, emiatt az érkező víz magasabb szinten és lassabban képes áthatolni ezeken a területeken. Ennek a jelenségnek vagyunk tanúi a Szigetközben, mivel nagyon sűrű növényzet borítja. Emiatt itt a legmagasabb készültség – írták.

Az OVF tudatta azt is, hogy a Duna Szigetköz alatti szakaszán az árhullám kicsit alacsonyabbá, viszont tartósabbá válik a vízvisszatartó hatás miatt.
Baján a folyó várhatóan jövő hétfőn tetőzik a másodfokú szint alatt, 

az árhullám a jövő hét közepén hagyja el az országot.

A fokozottan megerősített vízügyi őrszolgálat folyamatosan figyeli a Dunát, a változó helyzethez alkalmazkodva, felkészülten végzik az árvízi védekezést, a szakemberek a nap 24 órájában követik az adatokat – ismertette az OVF.

A dunai árvízzel egy időben árhullám van a Murán is, Letenyénél másodfok körüli tetőzésre számítanak a vízügyi szakemberek. A Rábán Körmendnél a másodfokot meghaladó, Győrben pedig az elsőfokú szintet átlépő vízállás várható. A Tarna Tarnaörsnél jelenleg a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet meghaladóan tetőzik

 – olvasható a közleményben.

Borítókép: Illusztráció (forrás MTI/EPA-ANSA/Tino Romano)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.