Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Hiába nyert Karácsony, főhet a feje Gyurcsány embereinek

Több száz milliótól eshetnek el a bukott kormányfő bizalmasai, ha Budapest már nem lesz a kifizetőhelyük.

2024. 06. 17. 9:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy kérdés, hogy Gyurcsány Ferenc levitézlett emberei a következő ciklusban is sorban állnak-e majd a főváros kasszájánál, vagy sikerül őket kiebrudalni, esetleg jönnek a helyükre mások a baloldalról – írja a Metropol. A lap felidézte Vitézy Dávid volt főpolgármester-jelölt véleményét, miszerint ha már ugródeszkának nem tudta használni a Városházát Karácsony Gergely, megpróbálja a DK és az MSZP mentőcsónakjaként. Bár az újraszámlálás alapján mindössze 41 szavazatnyi különbséggel vélhetően Karácsony Gergely marad a főpolgármester, az biztosnak tűnik, hogy Karácsony a Városházán működő korábbi rendszert elfelejtheti – vélekedett a lap.

G. Fodor Gábor, a XXI század intézet stratégiai igazgatója szerint Karácsony Gergely

eddigi politikai pályafutásához híven, hogy mindenkit hátba szúrt és mindenkit elárult, most hátba fogja szúrni a DK-t, mert neki az az érdeke, hogy közel legyen a Tisza Párthoz.

 

Magyar Péterék mindent boríthatnak

Nehéz megjósolni, mi várható a Fővárosi Közgyűlés következő öt évében, de az egyik sarkalatos és egyelőre nyitott kérdés az lesz, hogy az újonnan bekerült Tisza Párt képviselői mennyire támogatják Gyurcsány befolyásának megmaradását.

Egyértelműen a DK bukta a legnagyobbat a választáson, az MSZP-vel és a Párbeszéddel együtt csupán hét mandátuma van.

Mindez kihat Karácsony Gergely személyére, hiszen  a szintén baloldali Tisza Párt frissen bekerült káderei is bejelentkezhetnek majd a pénzért és a befolyásért a fővárosban.

 

A Fidesz–KDNP tíztagú frakciója azon lesz, hogy megakadályozza a teljesítmény nélküli kifizetéseket és szakemberek töltsék be a fontos pozíciókat. Vitézy Dávid célja hasonló: nagy vonalakban elárulta, hogyan is képzeli a szövetségeket, a többségi szavazásokat és a főpolgármesterrel való együttműködését, de neki mindössze három képviselője lesz. Ő nagyon távolinak érzi, hogy a jövőben jó együttműködés alakulhatna ki közte és Karácsony között, mivel a főpolgármester durva, mocskolódó hangot ütött meg vele szemben a kampányban.

– Szakmai ügyek mentén szeretnék Budapest jobbá tételén dolgozni. Lehet például, hogy közlekedési kérdésekben a DK-val nagy vitáink lesznek, hiszen ők eddig inkább visszafelé húzták a közlekedéspolitikát. Abban például, hogy ne politikai kifizetőhelyként működjenek a fővárosi cégek igazgatóságai és ne Draskovics Tibor üljön újabb öt évig ennek igazgatóságában, nem Karácsonnyal fogok egyetérteni, hanem vélhetően a Tisza Párttal – fejtette ki Vitézy Dávid.

 

Közel 850 millió Gyurcsányék zsebében

A Fidesz–KDNP képviselői támogatni fogják a kifizetőhelyek felszámolását, hiszen Szentkirályi Alexandra kampányában erre nagy hangsúlyt helyezett. Azt mondta, első dolga lesz kitakarítani a Városházát, hiszen a fővárosiak fizetik meg a „milliárdos Gyurcsány-számlát”. Plakáttal szemléltetve mutatta be, hogy jelenlegi számításaik szerint 

mintegy 842 millió forint a Gyurcsány Ferenchez, illetve a DK-hoz „ezer szállal kötődő” embereknek a bére, akik fizetésüket fővárosi cégektől, vagyonkezelőktől, felügyelőbizottságoktól vagy magától a fővárosi önkormányzattól kapják.

Szentkirályi rávilágított: a közel egymilliárdos összeg harmada az egy év alatt útfelújításokra költött összegnek, illetve a fele annak, amelyet elvontak a budapesti köztisztasági cégtől, valamint négyszerese az állategészségügyre fordított kiadásoknak.

 

A gyurcsányi örökség terhei

A Metropol összegyűjtötte, milyen „zsákot” cipel magával vélhetően októberig Budapest:

  • Karácsony négy és fél éven keresztül teljesen elhanyagolta a várost, egyetlen saját kezdeményezésű nagyberuházása nem volt annak ellenére, hogy a baloldal rekordnagyságú tartalékot, 214 milliárdot örökölt Tarlós Istvántól, ahogyan szintén rekordbevételre, 1100 milliárd forintnyi iparűzési adóra tett szert a mostani ciklusban.
  • A megörökölt projektek terveinek műszaki tartalmát – mint a Blaha Lujza tér vagy a Lánchíd felújítása is – indokolatlanul csökkentette, illetve a kivitelezéseket jóval drágábban valósította meg.
  • Miközben a csődközelbe került fővárosban a budapestiek a kátyúkat és a gazt kerülgették vagy a Karácsonyék által előidézett dugókban vesztegeltek, a közterületek egy része pedig drogosok és csövesek tanyája lett, Karácsony töretlenül fizette Gyurcsány és Bajnai embereit, akik ellepték a Városházát.
  • A főpolgármester 28 százalékkal drágította a buszjegyeket. Nincs pénz, de az emelés előtt egy nappal azért még kiutalt 65 millió forint prémiumot a BKV és a BKK vezetőinek.
  • A „Gyurcsány-káderek” akkor is kaptak többmilliós prémiumot Karácsonytól, amikor hitelből működött a város és rengeteg panasz volt a működésére.
  • A nevezett bukott politikusok Karácsony tanácsadóiként vagy például bizottsági tagokként is felvették fizetésüket, miközben Budapest nem fejlődött.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.