Következő mérkőzések
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetem professzoraként folytatja munkáját

Újabb elismerést kapott a Nobel-díjas kutató.

Forrás: MTI2024. 06. 01. 13:45
Szeged, 2024. április 16.
Karikó Katalin Nobel-díjas biokémikus elõadást tart a Szegedi Tudományegyetemen 2024. április 16-án. A kutató egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint a díjjal járó több mint félmillió dollárt, melybõl a kiváló tanárok és diákok részesülnek majd.
MTI/Lehoczky Péter
Fotó: MTI/Lehoczky Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Professzori kinevezést kapott a Szegedi Tudományegyetemtől (SZTE) Karikó Katalin Nobel-díjas biokémikus – közölte a felsőoktatási intézmény.

Karikó Katalin 2021 óta az SZTE kutatóprofesszora. Huszonnégy évig dolgozott a Pennsylvaniai Egyetemen, társalapítója, illetve 2006 és 2013 között vezérigazgatója volt az RNARx cégnek. A német BioNTech-nek kilenc évig volt alelnöke. Biokémiából 1982-ben a Szegedi Tudományegyetemen doktorált – idézték fel. 

Kutatóként négy évtizede az RNS-alapú mechanizmusokra összpontosít,

munkájának végső célja az in vitro módosított mRNS kifejlesztése és terápiás alkalmazása. Vizsgálta az RNS okozta immunaktivációt, és kutatótársával felfedezte, hogy a nukleozid-módosítások tompítják az RNS kiváltotta immunválaszt, ami kiszélesítette az mRNS terápiás alkalmazási lehetőségeit. A Drew Weissmannal közösen benyújtott, az mRNS-ben lévő nukleozid-módosított uridinekre vonatkozó szabadalmat a SARS-CoV-2 elleni mRNS-vakcinákban alkalmazták – ismertették.

Eddigi kutatói teljesítményét, tudósi erényeit és emberi attitűdjét több mint száz tudományos és társadalmi kitüntetés, illetve a kutatótársával megosztva kapott 2023. évi fiziológiai és orvosi Nobel-díj ismerte el.

Valamint tizennyolc egyetem – köztük az SZTE – díszdoktora és tíz akadémia – köztük az MTA – tagja.

Sulyok Tamás köztársasági elnök a Magyar Közlönyben pénteken megjelent határozatával, az SZTE Szenátusának egyhangú kezdeményezésére, az SZTE Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ kutatóprofesszorát, Karikó Katalint – a Kulturális és Innovációs Miniszter felterjesztésére – egyetemi tanárrá nevezte ki. 

Így Karikó Katalin az SZTE Természettudományi és Informatikai Kara professzoraként folytatja munkáját.

Borítókép: Karikó Katalin (Fotó: MTI/Lehoczky Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.