Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Kiszelly Zoltán: Továbbra is van matematikai esély Vitézy Dávid győzelmére

A Századvég politikai elemzési igazgatója elmondta, egyáltalán nem szokatlan az NVB ma hozott döntése, amivel helyt adott Vitézy Dávid fellebbezésének.

2024. 06. 13. 5:18
Vitézy Dávid sajtótájékoztató
Fotó: Arpad Kurucz Forrás: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasárnap tartott főpolgármester-választás nem hivatalos eredményei szerint rendkívül kicsi a különbség a Vitézy Dávidra és Karácsony Gergelyre leadott szavazatok között. Éppen ezért az LMP főpolgármester-jelöltjének érdemes kérelmeznie az érvénytelen szavazatok újraszámlálását Kiszelly Zoltán szerint. Az elemző kiemelte, jó esély van arra ugyanis, hogy végül az újraszámlálás eredményeként megfordulnak az arányok, és Vitézy Dávid lesz a főpolgármester-választás győztese. 

Kiszelly ugyanakkor elmondta, hazánkban korábban már számtalan példa volt arra különböző választások esetében, hogy amennyiben rendkívül szoros eredmények születtek, a második helyen álló fél kérelmezte a szavazatok újraszámlálását. 

Azzal kapcsolatban, hogy milyen esélyei vannak Vitézynek a választás megnyerésére, Kiszelly elmondta, 

Ugyan nem látok bele a borítékokba, de matematikailag megvan Vitézy Dávid esélye a győzelemre, ahhoz pedig, hogy megbizonyosodjanak arról, ki a főpolgármester-választás győztese, első körben csak ezt az alig 25 ezer, érvénytelennek minősített szavazatot kell újraszámolni, amelynek várhatóan még a héten lesz eredménye.

Az ügy politikai vonzatával és az újraszámlálással kapcsolatban hangulatkeltésbe kezdő Karácsony Gergelyről is szót ejtett Kiszelly Zoltán, aki elmondta, elég gyanúsnak tartja, hogy a baloldali vezetésű kerületekben, többek között a negyedik kerületben kiugró mértékű az érvénytelen szavazatok aránya. 

Amit Karácsony Gergely jelenleg csinál, az egy kommunikációs elővágás arra az esetre, ha kiderül, ezek a szavazatok mégis érvényesek a törvény szerint. A főpolgármester már sejtheti, hogy a következő néhány napban fordulat fog bekövetkezni, mert láthatóan előkészíti a kommunikációs terepet egy ellenbotrány létrehozásához

– tette hozzá Kiszelly, aki kiemelte, Karácsony Gergely egy ilyen helyzetnek akar elébe vágni, és a saját buborékjában már most egy narratívát kezdett terjeszteni. A Századvég elemzési igazgatója elmondta, ebben a helyzetben a legfontosabb, hogy a törvények szerint kell eljárni, és a rendelkezéseknek megfelelően kell újraszámolni a kérdéses érvénytelennek minősített szavazatokat. 

A szakértő ugyanakkor egy kitekintést is tett: elmondta, hogy a baloldali pártok, különösen a Párbeszéd nevű formáció számára hatalmas tétje van az újraszámlálás eredményének, ugyanis a DK végleg bekebelezheti Karácsony Gergely mikropártját, ha a jelenleg is regnáló főpolgármester elveszti a választást.

Ha Karigeri elveszíti a fővárost, akkor a Párbeszéd Baráti Társaság a legértékesebb politikai termékét és a legfontosabb alkupozíciót biztosító személyét is elveszti

– jelentette ki Kiszelly. Úgy véli, amennyiben a Párbeszéd elveszíti a főpolgármesteri pozíciót, mindannyian Jávor Benedek sorsára jutnak, aki a Demokratikus Koalíció EP-listájának egyik meglehetősen hátul található helyét kapta meg, és esélye sem volt arra, hogy pozícióhoz jusson.

Borítókép: Vitézy Dávid (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.