Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Majdnem minden hétre jut egy halálos vasúti baleset + videó

Ijesztő képet mutatnak a tavalyi adatok.

2024. 06. 17. 14:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen emelkedett a MÁV hálózatán a vasúti átjárós balesetek száma 2024-ben.

Idén eddig 30 vasúti átjárós baleset történt a KRESZ megszegése vagy a figyelmetlenség miatt, kilenc esettel több, mint a múlt év megegyező időszakában.

A vasúttársaság a balesetek számának visszaszorítása érdekében edukációs filmekkel, a vonatokon és vágányvégi kijelzőkön figyelemfelkeltő üzenetekkel, a Pest vármegyei vasúti átjárókban pedig vészhelyzet esetén hasznos figyelmeztető táblák kihelyezésével erősíti vasútbiztonsági kampányát. A baleset-megelőzés terén végzett tevékenységéért a MÁV elnyerte „Az év közlekedésbiztonsági társadalmi felelősségvállalója 2024” címet.

Mindezek ellenére az utakon a sietség még mindig nagy úr, aminek akár a biztonságot elősegítő sorompók is áldozatul esnek. Az alábbi felvételen az látható, hogy a vasúttársaság munkatársai épp egy letört sorompókart szerelnek vissza az egyik átjáróban, amikor az ellenkező irányból érkező kamion a piros jelzést figyelmen kívül hagyva a másik csapórudat is letöri, majd megállás nélkül továbbhajt.

 

Pest vármegyében kiemelkedően sok a tragédia

Az Ütközéspont weboldalon látható térkép szerint különösen sok baleset történt Pestszentimrén a Nemes utcai vasúti átjárónál, illetve Pest vármegye pesti oldalán, Vecsés–Üllő, Monor–Pilis, valamint Vácrátót–Vác térségében, de a budai oldalon a Kelenföld–Budaörs vonal is veszélyes környéknek számít ebből a szempontból. Hazánk keleti országrészében is gyakori a tragédiához vezető figyelmetlenség: Kőrösladány–Dévaványa, Füzesgyarmat–Szeghalom, illetve a Tócóvölgy és Hajdúböszörmény között történt számos baleset.

A vasúti átjáróban tapasztalt veszélyhelyzet (például elakadt autó, bajba jutott személy) esetén a táblák információi alapján a bejelentő hívása után a 112-es segélyhívó közvetítésével a vasúttársaság vagy a HÉV munkatársai azonnal intézkedni tudnak: pontosan azonosítják az érintett vasúti átjárót, majd az elhangzott információk alapján felmérik a helyzet súlyosságát.

 

 

Kampány a balesetek ellen

A MÁV az eddigiek mellett újabb elemekkel bővíti intenzív vasútbiztonsági kampányát a vasúti átjárókban történt balesetek számának csökkentése érdekében. A vasúttársaság Härtlein Károly a BME Fizikai Intézet mesteroktatójának a közreműködésével SÍN-TÉR címmel ismeretterjesztő filmekben hívja fel a figyelmet a szabálykövető közlekedés fontosságára. A vasúti járművek féktávolsága több száz méter, a vonatok hirtelen megállítása esélytelen. Számtalan baleset egyértelmű oka a „még átérek” látásmód, amikor a síneken átkelő gyalogos vagy autós rosszul méri fel a közeledő vonat sebességét és a vonat fékútját.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.