Nyári meleg helyett jégeső és zivatar vár ránk

Helyenként a felhőszakadás sem kizárt.

2024. 06. 03. 6:46
illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn ismét egyre több helyen számíthatunk kiadós zivatarra. A Hungaromet jelentése szerint a déli órákig legfeljebb csak néhol, majd ezt követően egyre többfelé várható zápor, zivatar kialakulása, melyek a déli óráktól késő délutánig nagyobb számban a Dunántúlon, majd a késő délutáni, kora esti, esti időszakban egyre inkább a Duna vonalától keletre lesznek jellemzőbbek. A zivatarokat akár 60 km/h-s viharos széllökés, apró szemű jég, valamint felhőszakadás kísérheti. 

Elsősorban a Dunántúl északi felén az egymást követő, illetve adott pont felett többször képződő zivatarok miatt lokálisan és rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadékösszeg is előfordulhat. 

A késő délutáni, kora esti órákban nagyobb eséllyel a déli, délkeleti tájakon heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek rendszerbe szerveződve észak, északkelet felé haladhatnak. A rendszer elsődleges veszélyforrása az esetleges erősen viharos, akár 90 km/h erősségű szélroham lesz, de nagyobb méretű jég, valamint felhőszakadás is társulhat hozzá. Az éjszakai órákban kevesebb helyen fordulhat elő zivatartevékenység. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 20 és 28 fok között alakul. A késő esti hőmérséklet 15 és 22 fok között várható. 

Késő estére az összefüggő felhőzet és a csapadékzóna egyre inkább az északi és a dunántúli megyék fölé húzódik. Eközben az ország délkeleti felében szakadozik, csökken a felhőzet, és a csapadékhajlam is fokozatosan megszűnik. Másutt 

a záporokat, zivatarokat még éjjel is főként felhőszakadás, néhol jégeső, illetve viharos széllökések kísérhetik. 

Az átmenetileg kevésbé felhős tájakon a hajnali órákban foltokban pára, köd képződhet. Zivataroktól függetlenül a légmozgás többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között várható.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.