Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Rengeteg hely van idehaza, ahol csak egy polgármesterjelölt indul, máshol kilencen szeretnének városvezetők lenni

A települések valamivel több mint negyedében egy polgármesterjelölt lesz a vasárnapi önkormányzati választáson.

Forrás: MTI2024. 06. 08. 13:43
Aerial,Photo,About,The,Old,Downtown,Of,Szekesfehervar,In,Hungary,városkép
illusztráció Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt éve 913 olyan település volt az országban, ahol csak egy jelölt indult a polgármester-választáson. Ez az összes település több mint 28 százaléka volt. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombati adatai szerint az idei voksoláson 860 ilyen település van, ami a 3177 település 27 százaléka. 

A 860 településből 675-ben függetlenként indul az egyetlen polgármesterjelölt.

Minden harmadik településen (1125-ön) két polgármesterjelölt indul, tízből hét esetben (808-ban) mindkét induló független. A települések ötödében (664-en) három polgármesterjelölt van.

Négy vagy több polgármesterjelölt a települések több mint 16 százalékában indul. 

Négy településen kilenc polgármesterjelölt van,

ezek Kölked, Nagydobsza, Sényő és Szigetszentmiklós, ezek közül Kölkeden, Nagydobszán és Sényőn mind a kilenc jelölt függetlenként indul.

A 3177 településből 2223 olyan van, ahol csak független polgármesterjelölt indul vasárnap, 5012, de van 300 olyan település is, ahol egyáltalán nem indul független polgármesterjelölt.

A legtöbb – 50 – egyéni listás jelölt a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Tiszaburán indul hat képviselői helyért, a Heves vármegyei Halmajugrán pedig 46 jelölt van a hat képviselői helyre.

Két képviselőt választhatnak vasárnap 135 településen, ahol a lakosok száma nem éri el a százat, ebből 31 helyen van két jelölt.

A tízezernél több lakosú települések közül az egyéni választókerületekben Eger 2. és Cegléd 7. számú választókerületében indulnak a legtöbben, kilencen. Budapest IX. kerületében, Miskolcon, Székesfehérváron, Győrben, Egerben, Szigetszentmiklóson és Üllőn van összesen kilenc olyan egyéni választókerület, ahol nyolc jelölt van.

Az 1586 egyéni választókerületből 114-ben mindössze két jelölt indul, Tiszakécske 5. és 7. számú egyéni választókerületében pedig csak egy-egy jelölt.

A települési nemzetiségi választáson a legtöbb egy nemzetiséghez tartozó jelölt a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Kázsmárkon indul, itt 29 roma jelölt verseng egymással.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.