Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Súlyos betegséget okozhat az egyik legismertebb édesítőszer

Mégsem olyan egészséges, mint azt korábban gondolták.

Forrás: Origo2024. 06. 13. 22:45
Borítókép: Illusztráció ( Fotó: Towfiqu Ahamed Barbhuiya)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszereket általában cukorhelyettesítőként használják a feldolgozott élelmiszerekben, abban a reményben, hogy ezzel némileg egészségesebbé teszik ezeket a termékeket – írta az Origó. A portál szerint a növényekben természetesen előforduló xilit egy népszerű cukorpótló, amelyet főleg cukorkákhoz, rágógumikhoz, pékárukhoz és fogkrémekhez szoktak adni. Ismert, hogy használata csökkenti a fogszuvasodás veszélyét.

Sajnos mint a legtöbb édesítőnek, a xilitnek is megvan a sötét oldala, ez azonban egészen mostanáig feltáratlan volt. A European Heart Journal című szakfolyóiratban megjelent legújabb tanulmány szerzői megerősítették, hogy a 

xilit túlzott fogyasztása nagyon súlyos szív- és érrendszeri betegségeket, például szívinfarktust és agyvérzést idézhet elő.

A kutatás eredményei nagyszabású betegelemzésen, preklinikai kutatási modelleken és egy intervenciós jellegű vizsgálaton alapulnak. A betegelemzés során hároméves időintervallumot figyelembe véve több mint háromezer amerikai és európai páciensnél becsülték meg a szív- és érrendszeri események kockázatát.

A betegek harmadánál, akiknek a vérplazmájában a legmagasabb volt a xilit mennyisége, nagyobb valószínűséggel fordult elő szív- és érrendszeri esemény

 – idézi a tanulmány szerzőit az Origó. A betegelemzés eredményeit a preklinikai vizsgálatok is megerősítették: eszerint a xilit vérrögök kialakulását idézi elő, és növeli a trombózis kockázatát. A szakértők összehasonlították a xilites italt fogyasztó emberek vérlemezkéit a normál cukros üdítőket fogyasztókéval, és azt találták, hogy a cukorpótló fogyasztása után a véralvadási képesség jelentősen megnőtt.

A tanulmány vezető szerzője, Stanley Hazen szerint a xilittel kapcsolatos egészségügyi veszélyek leginkább a cukorbetegeket fenyegetik, ők ugyanis állapotuk miatt nagyobb eséllyel nyúlnak ehhez a fajta édesítőszerhez, és sokan közülük nincsenek tisztában azzal, hogy a xilit rendszeres fogyasztása milyen problémákat okozhat.

A tanulmány nem állítja azt, hogy egyértelműen a xilit idézi elő a vérrögképződést, de összefüggést állapít meg a cukorhelyettesítő és a szív- és érrendszert érintő probléma között. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Towfiqu Ahamed Barbhuiya)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.