Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Vitézy Dávid az Alkotmánybírósághoz fordult a főpolgármester-választás miatt

Egy héten belül pont kerülhet az ügy végére.

2024. 06. 30. 12:32
Vitézy Dávid sajtótájékoztató
Fotó: Kurucz Árpád Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kúria döntése után tizenhét oldalas alkotmányjogi panaszt nyújtott be Vitézy Dávid a főpolgármester-választás eredménye ellen – írja a Metropol. A mindössze 41 szavazattal alulmaradt jelölt a Kúria döntésének megsemmisítését kéri. Az Alkotmánybíróság a honlapján közzétette Vitézy beadványát.

A jelölt szerint a Kúria döntése megsértette az Alaptörvényben foglalt tisztességes eljáráshoz és jogorvoslathoz való alapjogot, és figyelmen kívül hagyta az előtte fekvő ügy alapjogi vonatkozásait.

A beadvány dátuma pénteki, így egy héten belül pont kerülhet az ügy végére.

Vitézy Dávid szerint a visszalépett Szentkirályi Alexandra nevének áthúzása olyan megtévesztő módon valósult meg, amely a választópolgárok és a jelöltek számára is elérte az alapjog-korlátozás szintjét. Emellett úgy véli, hogy a Kúria nem tett eleget indokolási kötelezettségének, továbbá aránytalan bizonyítási terhet rótt az indítványozóra.

Mint ismert, az első számolás után a jelenlegi főpolgármester nagyon szoros küzdelemben, mindössze 324 szavazattal nyerte meg a június 9-i önkormányzati választást Vitézy Dáviddal szemben. A DK–MSZP–Párbeszéd – Zöldek jelöltje a voksok 47,53 százalékával (371 466 szavazat) nyert, míg az LMP jelöltje 47,49 százalékot ért el (371 142 szavazat).

Azonban rengeteg volt az érvénytelen voks: döbbenetes, csaknem 25 ezres a szám, miközben a különbség 324 szavazat volt. Ezek után újraszámolták az érvénytelen voksokat. Összesen 24  592 érvénytelen szavazatot kellett újraszámolni. Sok helyen azokat a szavazatokat is érvénytelennek nyilvánították, ahol a visszalépett Szentkirályi Alexandra mellé ikszet húzott valaki, de közben rájött tévedésére, és Vitézyre is szavazott. A szabály szerint ahol a kiesett jelölt mellett egy másik jelöltre szabályos szavazatot adtak le, ott azt érvényesnek kell tekinteni.

Vitézyék szerint az is nagyon gyanús, hogy két DK-s vezetésű kerületben szándékosan rendkívül vékony tollal húzták át a visszalépett Szentkirályi nevét, ami alkalmas volt a szavazók megtévesztésére.

Ezekben a kerületekben jóval több olyan érvénytelen voks volt, amikor valaki csak Szentkirályira ikszelt. Az érvénytelen csaknem 25 ezer szavazatot végül újraszámolták, és a végeredmény az lett, hogy Karácsony Gergely előnye 41 voksra csökkent.

Borítókép: Vitézy Dávid (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.