A fővárosban és környékén is elrendelték a tűzgyújtási tilalmat

Az elmúlt napok magas átlaghőmérséklete megnövelte az erdőtüzek kockázatát.

2024. 07. 09. 15:14
tábortűz
Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt napok magas átlaghőmérséklete miatt jelentősen megnövekedett az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok keddtől Budapesten és Pest vármegyében is kihirdetik a tűzgyújtási tilalmat. Emellett fenntartják az intézkedést Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A tűzgyújtási tilalom azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani az erdőkben, fásításokban, a tűzrakó helyeken és ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon

– hívta fel a figyelmet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a közösségi oldalán.

Tűzgyújtási tilalom
Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

A magas átlaghőmérséklet és az alacsony relatív nedvesség szárasságot okozott. Ezért az érintett vármegyékben jelentősen nőtt a tűzkockázat. Ez a következő napokban tovább fokozódik, mivel az előrejelzések szerint nagyon magas átlaghőmérséklet és napsütéses óraszámok várhatók. Ezenfelül a lokálisan kissé szeles időjárás tovább szárítja a növényzetet – jelezte a Nébih.

A szabadtéri tüzek 99 százaléka emberi gondatlanság, rosszabb esetben szándékosság következménye,

ezért a legjobb védekezés az odafigyelés. Az eldobott égő cigarettacsikk felgyújthatja az aljnövényzetet, a belterületen gyújtott magas lángmagasságú tűz füstjével felszálló égő parázsdarabok pedig több száz méterre is tüzet idézhetnek elő.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.