A nyári szezonális ellenőrzéssorozatot június 14-től rendelte el Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár, ezek az ellenőrzések idén is egy-egy jelentősebb területre fordítanak kiemelt figyelmet. Ezek közül június utolsó hetében a Tisza-tó közvetlen környezetében működő éttermeket látogatták meg a Nébih munkatársai. A vizsgálatok középpontjában – a tavalyi évhez hasonlóan – a vendéglátóhelyek higiéniai állapota, az alapanyagok nyomonkövethetősége és megfelelősége, valamint azok kezelésének ellenőrzése állt – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Nébih.
Az eredmények pozitívak, és a tavalyi ellenőrzéshez képest javuló tendenciát mutatnak.
Az ellenőrzött egységek nagyrészt megfeleltek a szigorú élelmiszer-higiéniai előírásoknak, csak kisebb hiányosságokat állapítottak meg a felügyelők.
Az élelmiszerek kezelésében is javulást tapasztaltak a szakemberek. Ugyanakkor néhány egységben idén sem volt megfelelő a különböző megítélésű élelmiszerek tárolása, védelme, valamint akadt olyan vendéglátóhely, ahol hiányzott a rovarháló a nyílászárókról.
Az előző évhez képest az alapanyagoknál is kevesebb szabálytalanságot találtak az ellenőrök, intézkedésre kis mennyiségű,
jellemzően lejárt fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejű élelmiszer esetében volt szükség.
A Nébih a Tisza-tónál tartott ellenőrzések alatt 51 kilogramm terméket vont ki a forgalomból, valamint az egyhetes vizsgálatsorozat alatt két esetben indított – jelenleg is zajló – eljárást.
A nyári szezonális ellenőrzés-sorozat augusztus közepéig folytatódik: a kormány- és járási hivatalok, valamint a Nébih szakemberei vizsgálják a nyári táborokat, a fesztiválokat és a Balaton-környéki vendéglátóhelyeket. A hatóság az erre specializálódott helyeken kiemelt figyelmet fordít az egységek alkoholos italkínálatára, ezekből laboratóriumi vizsgálatokat is végeznek.
A grillsajtokat, a növényvédőszereket, továbbá a macskák számára engedélyezett, külső élősködők elleni készítményeket ugyancsak górcső alá veszik. Ezenfelül a szakemberek vizsgálják az őstermelők szabályszerű működését, továbbá olyan közkedvelt nyári termékeket is ellenőriznek, mint a görögdinnye. A nyári hőségben az élőállat-szállítmányokra is fokozottan figyelnek.