Megkezdődtek a nyári ellenőrzések + videó

Június utolsó hetében a Tiszta-tónál működő vendéglátóhelyeket ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első tapasztalatai kedvezően alakultak: a higiénia és az élelmiszerek kezelése területén is javuló tendenciát észleltek a felügyelők. A vizsgálatok során 51 kilogramm terméket vontak ki a forgalomból, és két esetben indítottak eljárást.

2024. 07. 09. 12:31
nyári szezonális ellenőrzés: az első eredmények a Tisza-tó környéki vendéglátóhelyekről érkeztek
Forrás: Nébih
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyári szezonális ellenőrzéssorozatot június 14-től rendelte el Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár, ezek az ellenőrzések idén is egy-egy jelentősebb területre fordítanak kiemelt figyelmet. Ezek közül június utolsó hetében a Tisza-tó közvetlen környezetében működő éttermeket látogatták meg a Nébih munkatársai. A vizsgálatok középpontjában – a tavalyi évhez hasonlóan – a vendéglátóhelyek higiéniai állapota, az alapanyagok nyomonkövethetősége és megfelelősége, valamint azok kezelésének ellenőrzése állt – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Nébih.

Az eredmények pozitívak, és a tavalyi ellenőrzéshez képest javuló tendenciát mutatnak.

Az ellenőrzött egységek nagyrészt megfeleltek a szigorú élelmiszer-higiéniai előírásoknak, csak kisebb hiányosságokat állapítottak meg a felügyelők.

nyári szezonális ellenőrzés: az első eredmények a Tisza-tó környéki vendéglátóhelyekről érkeztek
Fotó: Nébih

Az élelmiszerek kezelésében is javulást tapasztaltak a szakemberek. Ugyanakkor néhány egységben idén sem volt megfelelő a különböző megítélésű élelmiszerek tárolása, védelme, valamint akadt olyan vendéglátóhely, ahol hiányzott a rovarháló a nyílászárókról.

Az előző évhez képest az alapanyagoknál is kevesebb szabálytalanságot találtak az ellenőrök, intézkedésre kis mennyiségű,

jellemzően lejárt fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejű élelmiszer esetében volt szükség.

A Nébih a Tisza-tónál tartott ellenőrzések alatt 51 kilogramm terméket vont ki a forgalomból, valamint az egyhetes vizsgálatsorozat alatt két esetben indított – jelenleg is zajló – eljárást.

nyári szezonális ellenőrzés: az első eredmények a Tisza-tó környéki vendéglátóhelyekről érkeztek
Fotó: Nébih

A nyári szezonális ellenőrzés-sorozat augusztus közepéig folytatódik: a kormány- és járási hivatalok, valamint a Nébih szakemberei vizsgálják a nyári táborokat, a fesztiválokat és a Balaton-környéki vendéglátóhelyeket. A hatóság az erre specializálódott helyeken kiemelt figyelmet fordít az egységek alkoholos italkínálatára, ezekből laboratóriumi vizsgálatokat is végeznek.

A grillsajtokat, a növényvédőszereket, továbbá a macskák számára engedélyezett, külső élősködők elleni készítményeket ugyancsak górcső alá veszik. Ezenfelül a szakemberek vizsgálják az őstermelők szabályszerű működését, továbbá olyan közkedvelt nyári termékeket is ellenőriznek, mint a görögdinnye. A nyári hőségben az élőállat-szállítmányokra is fokozottan figyelnek.

Borítókép: Az egyik ellenőrzött vendéglátóhely (Fotó: Nébih)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.