Az emberre is veszélyes aligátorteknőst fogtak el a Balatonnál

Ezek a nem őshonos teknősök hatalmas károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémákban.

Forrás: Időkép2024. 07. 08. 21:18
Pethõhenye, 2019. június 20.
Aligátorteknõs, amelyet a Zala megyei Pethõhenyén, az utcán találtak 2019. június 20-án. Az aligátorteknõs különösen veszélyes állatfaj, csak állatkertben tartható.
MTI/Varga György
Fotó: MTI/Varga György
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagyobb korában az emberre is veszélyes, harapós aligátorteknőst emeltek ki vasárnap Balatonőszöd és Balatonszárszó között. Éppen a Balatont és a közeli tavat összekötő vizesárokból próbált kishalas hálójával sneciket fogni egy idősebb horgász, amikor észrevette, hogy hálójába egy nagyjából

20 centi páncélhosszú aligátorteknős került

– tudta meg az Időkép.

– Egy kifejlett hím példány akár 70-80 centiméter hosszúra is megnőhet és nagyobb állatokat is elejthet – mondta a portálnak Pécsi Tibor, a kőröshegyi Teknős Park tulajdonosa és vezetője, aki az állatot elhelyezte a már meglévő hét példány mellé.

– Az aligátorteknős az USA nagy részén és Kanadában fordul elő. Kína, Tajvan és Japán területére pedig betelepítették. A felelőtlenül szabadon engedett terráriumi példányok Európa-szerte, így hazánkban is felbukkannak időnként. Nagy tűrőképességű fajról van szó, ezért a szándékosan betelepített vagy tudatlanságból szabadon engedett példányai idővel 

hatalmas károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémákban.

Korábban Balatonfűzfőn egy nagyjából 20-25 centi páncélhosszal rendelkező, vörösfülű ékszerteknőst fogtak el, ami később azonban megszökött. Ez a teknősfajta szintén veszélyes a környezetére, mivel védett állatokat, védett növényeket is fogyaszt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.