Itt vannak Karácsony követelései, ezeket kéri az újraszámlálásnál

Négy garanciális elemet követel a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálásán Karácsony Gergely, amelyből elsőnek kiemelte: a szavazólapokat és urnákat ne vigyék sehova, és ne bontsák ki a Nemzeti Választási Bizottság által delegált tagok nélkül.

2024. 07. 08. 14:18
KARÁCSONY Gergely
Fotó: Lakatos Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha ezek a garanciális elemek nem fognak teljesülni az újraszámláláson, akkor azt választási csalásnak fogom minősíteni” – jelentette ki Karácsony Gergely a hétfő délután összehívott sajtótájékoztatóján. 

A városvezető négy garanciális elemet követel a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálásán, amelyből elsőnek kiemelte: a szavazólapokat és urnákat ne vigyék sehova, és ne bontsák ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által delegált tagok nélkül. Második elemként azt kéri, az urnák és a szavazólapok felbontásánál jelen kell lennie az NVB ellenzéki tagjainak is. 

A törvény teljesen egyértelműen fogalmaz, a választási bizottság egyetlen tagja sem fosztható meg attól, hogy az újraszámlálási folyamatot teljes mértékben követni tudja. Ez azt jelenti, hogy időben egy elhúzódó folyamatra kell számítanunk, de a törvény egyébként világosan fogalmaz, hat nap alatt kell megtenni ezt az újraszámlálást

 – ecsetelte.

Harmadik elemként a sajtónyilvánosságot követelte. Kifejtette: minden egyes esetben, ahol megtörténik a szavazóurnák felnyitása és a szavazatok újraszámlálása, ezt a teljes nyilvánosság, a sajtó jelenlétében és a választási folyamat részleteinek a teljes dokumentálásából lehessen csak megtenni, hogy utólag semmilyen kétely ne merüljön föl.

Karácsony Gergely végül negyedik elemként azt követelte, mindhárom főpolgármester-jelöltnek legyen lehetősége plusz megfigyelőket delegálni, felkészülve arra, hogy sokan az NVB tagjai közül adott esetben fizikailag nem tudnak jelen lenni a folyamatban. 

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a Kúria elrendelte a főpolgármester-választáson leadott összes érvényes szavazat újraszámolását – derült ki a testület honlapján vasárnap megjelent határozatból. A dokumentum szerint „a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság 391/2024. számú határozatát részben megváltoztatja, elrendeli a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat Nemzeti Választási Bizottság általi átvizsgálását, valamint újraszámlálását és a főpolgármester-választás eredményének az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján meghatározott megállapítását.”

Az összes érvényes szavazat újraszámolásával az fog eldőlni, hogy Karácsony Gergely vagy Vitézy Dávid lesz-e Budapest főpolgármestere a következő öt évben. 

A június 9-i főpolgármester-választáson Karácsony Gergely 324 vokssal nyert, ez azonban 41-re csökkent, amikor az aznap érvénytelennek nyilvánított szavazatokat újraszámolták. Bár Karácsony Gergely jelezte, hogy teljes újraszámolást kért, erről végül lemondott, csakhogy Vitézy Dávid alkotmányjogi panasza nyomán az Alkotmánybíróság  alaptörvény-ellenességre hivatkozva megsemmisítette az eredményt jóváhagyó kúriai végzést, és új eljárás lefolytatására kötelezte a bíróságot.

Az említett végzésben a Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság főpolgármester-választás eredményét megállapító határozatát, az Alkotmánybíróság szerint azonban a Kúria végzésében nem indokolta meg kellően, miért találta alaptalannak az NVB határozata ellen előterjesztett bírósági felülvizsgálati kérelmet, ez ugyanis a tisztességes bírósági eljáráshoz való jog sérelméhez vezetett.

Borítókép: Karácsony Gergely (MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.