Fellélegeztek a vendéglátásban Orbán Viktor bejelentése után + videó

Adómentes lesz a borravaló.

2024. 07. 21. 12:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában beszélt arról, hogy egészen addig, amíg háborús idők vannak, háborús költségvetést kell készíteni. A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy adómentes lesz a borravaló. Mint a Magyar Nemzet megírta, a bejelentés feldobta a labdát a szakmának. A szállodaszövetség pedig a szervizdíj bevezetéséért lobbizik a hotelekben, miután az éttermekben bevált a rendszer.

– A vendéglátósok fellélegezhetnek a bejelentés után, hiszen a legtöbb munkahelyen a fizetésük egy jelentős részét teszi ki a borravaló. A felszolgálók, pultosok és szakácsok körében sok vendéglátóegységben az alapfizetésüket a vendégektől kapott plusz pénzzel egészítik ki. Így tudnak versenyképes fizetést adni a munkáltatók, és ezzel tudják ösztönözni a dolgozóikat, hogy inkább itthon vállaljanak munkát, ne pedig külföldön – mondta a Kossuth rádióban a miniszterelnök.

 

Jól fogadták az érintettek

A magyar vendéglátásban dolgozók szívéről nagy kő esett le, miután Orbán Viktor közölte, hogy nem fogja adó terhelni a borravalót. A felszolgálók, pultosok és szakácsok körében sok vendéglátóegységben az alapfizetéseket a vendégektől kapott plusz pénzzel egészítik ki.

– Szerintem ez egy nagyon jó döntés, mert a borravaló tükrözi az emberek munkáját, és nagyban hozzájárul a versenyképes fizetéshez. Az eddigi legnagyobb összeg, amivel a vendégek elismerték a munkám, hatezer forint volt – mondta a Ripost kérdésére egy felszolgáló, aki nagyon fontosnak tartja, hogy adómentes legyen a borravaló.

Nemcsak a felszolgálók jövedelme egészül ki a borravalóval, hanem a futároké is. Ők az alapfizetés mellett a megrendelések címei után is kapnak egy kisebb összeget.

– Nagyon változó, hogy mikor és mennyi borravalót kapunk, de összességében ebből tudjuk fedezni a kiadásainkat, a tankolást és a járművek szervizelését. Vannak vendégek, akik egy forintot sem adnak, de akadnak nagyon bőkezű kuncsaftok is. Egy nap legalább ötezer és tízezer forint körüli összeget kell összeszednünk a borravalóból, hogy megérje bejönni dolgozni – vázolta a futárok helyzetét egyikük.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.