Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Kóros állapotú háziorvos molesztálta a betegét Budapesten

Kényszergyógykezelés elrendelését indítványozza a Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség azzal a külföldi állampolgárságú orvossal szemben, aki szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette betegét – közölte a Fővárosi Főügyészség kedden az MTI-vel.

Forrás: MTI2024. 07. 02. 11:54
Clinic,,Tablet,And,Hands,Of,Doctor,With,Patient,For,Consulting,háziorvos,orvos
illusztráció Fotó: Shutterstck
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfi felnőtt háziorvosként ügyeletet látott el egy fővárosi kerületi egészségügyi szolgáltatónál, ahol 2021 júliusában megvizsgált egy nőt. A vizsgálat során a férfi „az orvosi hivatásából adódó hatalmi helyzetével visszaélve” a vizsgálóágyon fekvő, kiszolgáltatott helyzetben lévő sértettet arra kényszerítette, hogy eltűrjön „a vizsgálat keretébe nem illő, szexuális tartalmú érintéseket” is.

A vádlott a bűncselekmények elkövetésének időpontjában és az azt követő időszakban is olyan kóros elmeállapotban szenvedett, amely „képtelenné tette cselekménye társadalomra veszélyességének” felismerésében, illetve abban, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjen – állapította meg a vádhatóság.

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség a férfival szemben gyógykezelése alatt álló személy sérelmére elkövetett „szexuális kényszerítés bűntette és foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés” vétsége miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra, és kényszergyógykezelés alkalmazását indítványozta. A főügyészség hozzátette, a vádlott jelenleg más ügyben áll kényszergyógykezelés alatt.

Az ügyben illetékes Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróságon júniusban tartott előkészítő ülésen a férfi nem ismerte be bűnösségét, ezért a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet.

A közlemény külön kitért a kényszergyógykezelés fogalmára, ami „a társadalom védelme és a terhelt gyógyítása érdekében, az ilyen esetekben a törvény kötelező rendelkezése alapján alkalmazandó” – írták, hozzátéve, hogy az határozatlan ideig tartó büntetőjogi intézkedés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.