Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Zacher Gábor: Még a legelvetemültebb hülye sem gondolja, hogy ez normális gumicukor volt

Elmondta azt is, mikor kerülhetnek ki a toxikológiáról a fiatalok.

Forrás: Magyar Nemzet2024. 07. 01. 16:49
_J2A4150 20210614 Hajdúhadház
Zacher Gábor, toxikológus főorvos előadás közben Hajdúhadházon. Fotó: Hajdú-bihari Napló/Matey István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokkal ütősebb anyagot fogyaszthattak a fiatalok a THC-nál – tetrahidrokannabinol, a marihuána fő pszichoaktív hatóanyaga – , akik a napokban a Váci utcában kábítószeres gumicukrot vásároltak, most pedig a toxikológián fekszenek – mondta a Magyar Nemzetnek Zacher Gábor. A toxikológus hozzáfűzte, biztosat csak akkor lehet mondani, ha elkészül a szakértői vélemény az ügyben. 

Ha valaki ezt elfogyasztja, nem túl meglepő, hogy kórházba kerül. Ha elektromos cigaretta liquidjét szívja az ember, amelyben van THC, a második slukk után a központi idegrendszerben van a hatóanyag. Ha valaki ezt megeszi, lassabb a felszívódás, és nem is száz százalékban szívódik fel az anyag. 

Ez az anyag, amit a fiatalok fogyaszthattak, a pszichoaktív listán nincs rajta, hiszen akkor forgalomba sem lehetett volna hozni idehaza

– részletezte a toxikológus. Zacher Gábor beszélt arról is, hogy senki nem gondolhatta, hogy sima gumicukorról van szó, már az ára miatt sem, hiszen egy doboz ötdarabos kiszerelés 15 ezer forintba kerül belőle. Úgy fogalmazott:

Még a legelvetemültebb hülye sem gondolja, hogy ez normális gumicukor, biztosan van benne valami. Az üzletek azonban nagyon vigyáznak arra, hogy illegális terméket ne áruljanak

– hívta fel a figyelmet és megjegyezte, a pszichotrop szerek között van egy jó pár újabb fajta THC-analóg, amelyek még nem kerülhettek fel a a pszichoaktív listára. A toxikológián lábadozó fiatalokról azt mondta, nem gondolja, hogy – bár a sajtó erről cikkezik – életveszélyes állapotban vannak. Zacher Gábor szerint a fiatalok beszűkült tudatállapotban vannak, feltehetően aluszékonyak, de azért ébreszthetőek.

Nem gondolnám, hogy életveszélyes állapotban lettek volna ezek a mókusok meg mókuslányok

– fogalmazott. Arra, hogy mikor kerülhetnek ki a kórházból, azt mondta, feltételezhetően relatíve hamar a jól lesznek és hazamennek. A szakértő beszélt arról is, hogy egyetlen esetben lehet életveszélyes állapotról beszélni, amennyiben szintetikus marihuánát – biofű, varázsdohány – fogyasztottak, hiszen ezek okozhatnak szívritmuszavart és hirtelen szívhalált is, olyannyira, hogy idehaza a kábítószeres halálozások harmadát-felét okozzák.

Találkoztam olyan biofű-felhasználóval, akinek volt egy szívmegállása, fiatal, makkegészséges, nincs betegsége, és ezt sem gyógyszerrel, sem mechanikusan, sem elektromosan nem lehetett befolyásolni. Talán ezért lehet mondani, hogy életveszélyes állapotban voltak, de nem gondolom, hogy valóban erről van szó – összegzett a toxikológus a Magyar Nemzetnek a kábítószeres gumicukor-ügyről. 

Korábban lapunk is beszámolt arról, hogy több fiatal is a toxikológián fekszik, köztük vannak 18 év alattiak és magyarok is, miután kábítószeres gumicukrot fogyasztottak néhány napja. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.