Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Lőttek az új magyar Leopardok

Első alkalommal végeztek tesztlövészetet a tatai dandár harckocsizói az új, német gyártású tankokkal.

2024. 07. 05. 6:35
Tesztlövészet Szomódon az új Leopard 2 A7HU harckocsik Fotó: Kertész László Forrás: MH Klapka György 1. Páncálodandár
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tatai dandár harckocsizói első alkalommal hajtottak végre tesztlövészetet a legújabb Leopard 2 A7HU harckocsikkal, amelyek közül a legelsők tavaly december érkeztek a laktanyába – számolt be a MH Klapka György 1. Páncélosdandár a közösségi oldalán. A látványos tűzcsapást fotósorozatban is bemutatta az alakulat a Facebookon.

Fotó: Kertész László

A tatai dandárnál jelenleg tizenöt darab Leopard 2 A7HU, valamint tizenkettő, a tank korábbi változatát képviselő, a kiképzést segító Leopard 2 A4HU áll szolgálatban. Az MH az új Leopard 2 A7-ből korábban 44 darabot rendelt, amelyek egytől egyig a tatai páncélosdandárhoz kerülnek majd. A Leopardok mellett Leguan hídvetők, műszaki mentő harcjárművek is érkeznek az országba. A Leopard 2 A7-ek kategóriájukban magas sebességgel és manőverezőképességgel rendelkeznek, és rendkívül megbízhatók, jelenleg ez az egyik legmodernebb sorozatban gyártott harckocsi a világon.

Fotó: Kertész László

Az igazi nagyvadnak számító Leopard 2A7HU harckocsik páncélteste 7,7 méter hosszú, előrefordított löveggel a harckocsi hosszúsága 10,97 méter. A szélessége kiegészítő páncélzat nélkül 3,76 méter, magassága pedig 3,03 méter.

Fotó: Kertész László


Tűzerejéről egy L55A1 típusú, L55 űrméret hosszúságú, 120 milliméter űrméretű, Rheinmetall harckocsiágyú gondoskodik, amely lehetővé teszi a pontos tüzelést akár ötezer méterről is. – A harckocsi rendelkezik továbbá egy 7,62 milliméteres párhuzamosított géppuskával, egy 12,7 milliméteres távvezérelt géppuskával, valamint 16 darab 76 milliméteres ködgránátvetővel, amelyek repeszgránátok kilövésére is alkalmasak.

Fotó: Kertész László


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.