Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Magyar Péter egyik kulcsembere Mesterházy Ernő üzlettársa

Magyar Péter kampányának és pártépítésének egyik kulcsembere Farkas Dezső, aki több cégben üzlettársa Mesterházy Ernőnek. A dúsgazdag producer Demszky Gábor korábbi SZDSZ-es főpolgármester főtanácsadója volt, feladatai közé tartozott a Gyurcsány-kormánnyal való kapcsolattartás, majd 2010-ben korrupciós ügyek miatt kattant a bilincs a kezén, de végül felmentették a vádak alól. A közelmúltban Mesterházy azzal került a hírekbe, hogy újra vizsgálódik a Központi Nyomozó Főügyészség a vállalkozóval összefüggésbe hozott, Balin található luxusvillapark ügyében. 

2024. 07. 05. 5:42
Forrás: Fotó: Ladóczki Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan körvonalazódik, hogy milyen üzleti és politikai körök állnak Magyar Péter és a Tisza Párt mögött. A régi SZDSZ-közeli vállalkozó, Bojár Gábor a napokban a Média1-nek nyilatkozott arról, hogy Magyar kérésére anyagilag támogatta a politikus kampányát. A Tisza Párt alelnöke korábban erről nem beszélt, mindig azt hangsúlyozta, hogy egyszerű magyar emberek adományaiból fedezik a rendezvényeik költségét. Most azonban Bojár nyilvános bejelentése után kénytelen volt elismerni, hogy 5-6 millió forinttal támogatta őket az üzletember. Erről az RTL szerda esti híradójában beszélt, ahol megkérdezték Bojárt is, aki azt mondta, úgy érzi, a politikus nem örül, amiért nyilvánosságra hozta a támogatást, pedig feltétele volt, hogy ő ezt névvel nyilvánosan vállalni fogja. 

Magyar az RTL-nek egyébként azt állította, nem Bojár volt a legnagyobb támogatójuk az üzletemberek közül, de továbbra sem tette transzparenssé, hogy kik a Tisza komolyabb támogatói, illetve mennyi pénzt adtak a párt kampányára. 

Magyar Péter emberei 

A Média1 fentebb idézett cikkében egyébként említettek két személyt, akik Magyar kampányában közreműködtek, méghozzá a politikus közvetlen környezetében. 

Egyikük Seprenyi Anita, akit Magyar Péter jobbkezének neveznek, – ő a politikus asszisztense és sajtósa –, a másik pedig Farkas Dezső. 

A portál szerint róluk az a hír terjedt el, hogy Bojár Gábor köréhez tartoznak, amit az is erősíthetett, hogy közös fotón szerepeltek. A vállalkozó ezt követően tagadta, hogy ismerné a két említett személyt, a közös fotóról annyit mondott, hogy egy konferencián készülhetett csoportkép, ami gyakran előfordul az éppen ott résztvevőkkel. 

Mindez azért is érdekes, mert csütörtök reggel a 444.hu közölt egy terjedelmes cikket arról a két emberről, akik szerintük kulcsfigurái voltak Magyar Péter kampányának és pártépítésének, nevezetesen Seprenyi Anitáról és Farkas Dezsőről. A Soros György által támogatott orgánum azonban nem Bojárt, hanem egy régi SZDSZ-es háttérembert, Demszky Gábor egykori főpolgármester tanácsadóját, Mesterházy Ernőt nevezte meg az egyik szereplő, Farkas Dezső „mentorának”. A 444.hu szerint a 35 éves üzletember a kampányban segített Magyar Péternek, ott volt egy-egy vidéki fórumán, sőt belehallgathatott a politikus négyszemközti beszélgetéseibe is. A liberális portál szerint egyesek úgy tudták, Farkas Dezső szervezőként volt jelen a Tisza alelnökének egyik rendezvényén. „A munkát egy régi ismerősével, Magyar Péter sajtósával és személyi asszisztensével, Seprenyi Anitával ketten végezték” – írta a 444. 

Megkeresték kérdéseikkel az érintetteket is, akik egymástól függetlenül megerősítették, hogy a kampányban sokat segítettek Magyarnak. Seprenyi azt mondta, a Tisza Párt építésében segédkező csapat most formálódik. Farkas újságírói kérdésre mindössze annyit mondott: ő csak a választásokig volt részese a dolgoknak, utána kiszállt.  

A Mesterházy-kapcsolat 

Farkas Dezső a Facebook szerint 2017-ben ismerkedett meg, majd 2020-ban házasodott össze F. M-el, aki ekkoriban olyan cégekben volt ügyvezető vagy igazgatósági tag, amelyek Mécs Mónika (néhai Mécs Imre SZDSZ-es képviselő lánya – a szerk.) filmproducerhez és férjéhez, Mesterházy Ernőhöz köthetők, illetve a Mesterházy által alapított, mindmáig a köreibe tartozónak mondott cégháló részei. 

Emellett F. M. Mesterházy Flórával közösen vezette a Movie School Kft.-t 2020 és 2022 között, amelynek tulajdonosa Mesterházy Ernő. A Mesterházy-körbe nemcsak Farkas felesége, hanem ő maga is bekerült. Pár hónappal az európai parlamenti és önkormányzati választások előtt, 2024 februárjában lett a Future FM igazgatósági tagja, ahol a feleségét, F. M.-et váltotta. 

A 444 megemlít két mellékszálat is a Mesterházy–Farkas-kapcsolathoz: a JÉG, vagyis a Farkas és néhány egykori egyetemista társa által még 2015-ben alapított Jövőt Építők Generációja nevű egyesület Mentorestjének a Costes Downtown – Michelin-csillagos – étterem adott helyet, ami szintén Mesterházy-résztulajdon, illetve a közben bezárt kávézót Farkas a felesége javaslatára a Károly körút 10. alatt nyitotta meg, ez az a cím, ahová Mesterházy Ernő cégei közül több is be van jegyezve, mint például a Bahia. A két férfit le is fotózta a portál júniusban, amikor éppen a Károly körúton beszélgettek.  

A közelmúltban Mesterházy Ernő azzal került ismét a hírekbe, hogy újra vizsgálódik a Központi Nyomozó Főügyészség a vállalkozóval összefüggésbe hozott, Balin található luxusvillapark ügyében. 

A hatóságok arra kíváncsiak, hogy pontosan kinek a tulajdonában van és az milyen pénzből vásárolta az öt úszómedencés villából álló komplexumot, amelynek kapcsán költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt nyomoznak a magyar hatóságok. 

De nézzük meg közelebből, mit érdemes tudni Mesterházy Ernő múltjáról! 

A Városháza fantomja 

Az üzletember 2004-ben lett Demszky Gábor egyik tanácsadója, majd 2006 és 2010 között főtanácsadója, fő bizalmasa. Egy indexes interjú szerint minden fontosabb ügy, kiemelt fejlesztés hozzá tartozott, ideértve a botrányos 4-es metró beruházást is. Demszky tanácsadójaként feladata volt a Gyurcsány-kormánnyal való kapcsolattartás és a BKV-s ügyekben való eljárás kormányzati szinten. 

Mesterházy Ernőt 2010 februárjának elején nyomozók hallgatták ki felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt, majd őrizetbe vették. 

A rendőrség szerint Mesterházy rábírta a BKV vezetőit, hogy indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéseket kössenek meg. A BKV-botrány kapcsán folytatott nyomozás elérte a Demszky Gábor vezette Városháza első vonalát, amely elsöpörte például Hagyó Miklós korábbi főpolgármester-helyettest és a közlekedési cég vezetőinek jelentős részét. 2012-ben indult büntetőper Mesterházy ellen, ám végül 2016-ban felmentették a vádak alól. 

Mesterházy és Demszky kapcsolata az 1990-es évek végéig nyúlik vissza, ám a producer, üzletember befolyása akkor lőtt ki, amikor 2004-ben háttérbe szorult Atkári János, a Városháza akkori erős embere. Ezt követően Mesterházy afféle követ volt: lényegében a budapesti politikában és az SZDSZ ügyeiben is Demszky Gábor nevében tárgyalt, miközben sem választott tisztségviselő nem volt, de még párttag sem – derül ki az Origó korabeli cikkéből. 

Mesterházy jó baráti kapcsolatot ápolt az MSZP-kormányok kancellária-, majd titokminiszterével, Szilvásy Györggyel is, akinek kétezres évek közepén tartott esküvőjén is jelen volt, sőt a vőlegény asztalánál ült. 

Magyar Péter, a Demszky-rajongó 

Magyar Péter még a választási kampány alatt a Spinoza Házban elmondta, hogy ő mindig is liberálisnak tartotta magát, valamint Demszky-plakát volt az ágya mellett. Erről Demszky Gábor is kifejtette véleményét, szerinte Magyar az ő kudarcba fulladt politikai kísérletét folytatja, ami egy táborba szervezné a balliberális erőket.

„A legdurvább hiba elhinni, hogy a nemzet végérvényesen kettészakadt. Magyar Péter színre lépése és népszerűségének gyors növekedése is ezt igazolja és ezért elfogadható a számomra. Nincs itt olyan választóvonal, amely a nemzetet két, ennyire ellenséges táborra osztotta volna. A magyar polgárok azt várták, hogy jöjjön végre valaki, jöjjön egy párt, mely túllép ezen az őrületen” – írja Facebook-posztjában Demszky Gábor. 

Borítókép: Magyar Péter 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.