Még lehet jelentkezni a Nemzeti tehetség programra

A magyar kormány nem hagyja elveszni a tehetségeket – mondta Nagy-Vargha Zsófia helyettes államtitkár.

Forrás: MTI2024. 07. 23. 12:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hét múlva zárul a Nemzeti tehetség program jelentkezési határideje, a magyar kormány pedig elkötelezett a tehetségek támogatásában – mondta Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára a közszolgálati televízió adásában. A helyettes államtitkár hangsúlyozta:

a kormány a nehéz gazdasági helyzetben is segíti a fiatalokat tehetségük kibontakoztatásában.

– Ez nem kiadás, hanem befektetés, ami meg fog térülni. A tudás előrébb viszi az egyént és a nemzetet. A fiatalokat támogatni kell, és ez a tehetséggondozásban meg is valósul – fejtette ki.

 

A kormány növelte a tehetséggondozásra adott forrásokat

Nagy-Vargha Zsófia felidézte: a tehetség program másfél évtizede működik és egyre bővül, a kormány növelte az erre fordítható forrásokat, de az egyszázalékos felajánlások is jelentősen hozzájárultak a program növekedéséhez. Eddig csaknem húszezer projekt valósult meg több mint 35 milliárd forint értékben. 

Idén is több mint három és fél milliárdot költ erre a kormány, és ezen a programon kívül is számos tehetséggondozási forma működik

– tette hozzá.

Még egy hétig lehet pályázni 14 kategóriában 2,7 milliárd forint összértékben, hét meghívásos és hét nyílt pályázatot hirdettek meg. A nyílt pályázatok nagyrészt ösztöndíjakra vonatkoznak, és egyének, illetve intézmények pályázhatnak a köz- és felsőoktatási, múzeumi, illetve civil szférából. Tavalyhoz hasonlóan idén is több forrás jut tanulmányi versenyekre, illetve a természettudományi területre.

A programok évről évre 300-350 ezer fiatalt érnek el – mutatott rá a szakember. Mint tájékoztatott, a Nemzeti tehetség programra többek között az emet.gov.hu oldalon lehet jelentkezni.

 

Megújul a tehetséggondozó program

A helyettes államtitkár kiemelte a STEM-programot, amely összekapcsolja a felsőoktatást és a középiskolát, ennek részeként egyetemek hívnak meg középiskolásokat, a 11. osztálytól lehet jelentkezni a négyszer féléves programra. Kitért arra is, hogy

idén megújul a Nemzeti tehetség program: mérik a tehetséget és követik az útját, hogy kiderüljön, hol van még szükség további segítségre.

Emellett őszre elkészül a tehetségtérkép, amely megmutatja, hogy egy adott régióban egy adott érdeklődési irányra vonatkozóan hol működik tehetséggondozási program. Várhatóan augusztus végén megjelenik a tehetséggondozó tanároknak szóló pályázat is – tette hozzá Nagy-Vargha Zsófia.

Borítókép: A Nemzeti tehetség program kitelepülői (Fotó: Nógrád Megyei Hírlap/Hegedűs Márk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.