Minden idei pályázatot kiírtak a Nemzeti tehetség programban

Jelentősen átalakította a kormány a Nemzeti tehetség programot annak érdekében, hogy a tehetség útját végig követni lehessen, és az eredmények adatalapon is kimutathatóvá váljanak. Hornung Ágnes családokért felelős államtitkárt arról kérdeztük, várhatók-e még változtatások, mire számíthatnak a tehetséggondozásban részt vevők az év végén és jövőre.

2023. 10. 24. 4:55
null
Nemzeti tehetség program kitelepülése. 20220512 Tar Fotó: Hegedűs Márk HM Nógrád Megyei Hírlap Fotó: Hegedűs Márk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Nemzeti tehetség program (NTP) már 15 éve működik. Magas szintű tehetséggondozást végeztünk, 34 mil­liárd forint értékben 19 ezer projektet támogattunk, amelyekben évente 300–350 ezer fiatal vehetett részt. Önmagában is nagyszerű eredmény, hogy létezik olyan átfogó, folyamatosan bővülő intézményhálózat, amelyre már másfél évtizede számíthatnak a tehetséges magyar fiatalok – világított rá az előzményekre Hornung Ágnes. A családokért felelős államtitkár lapunk kérdésére rögzítette: a kormány célja a program bővítése, éppen ezért kellett megreformálni az eddigi rendszert. 

Térképre helyezve 

– Tizenöt év alatt rengeteg tehetséget fedeztünk fel és támogattunk. De haladni kell a korral, ma már minden az adatokra épül, így a NTP-t is olyanná kell átalakítani, amely mindenki számára látható és mérhető, valamint lehetővé teszi a programok összehasonlíthatóságát, azok hatékonyságának elemzését is – fogalmazott Hornung Ágnes. 

A kormány és a programért felelős Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) pontosan szeretné látni, hogy kik vesznek részt a programban, és hogy évek múltán ezek a tehetségek hogyan hasznosulnak – ez a tehetség útja. 

Az államtitkár hozzátette: nemzetgazdasági érdek, hogy a Magyarországon tanuló fiatalok itt is bontakoztassák ki tehetségüket, mert ez a GDP-hez is hozzájárul. Az átalakításnak egyéb gyakorlati haszna is lesz, a minisztérium létrehoz egy úgynevezett tehetségtérképet. Ez régiókra lebontva és tehetségterületek alapján segíti a fiatalokat és szüleiket, tanáraikat abban, hogy hatékonyabban válogassanak az elérhető programok közül. 

– A program évente több milliárd forintból működik, és az adója második egy százalékát is egyre több magyar ajánlotta fel az NTP javára az elmúlt esztendőkben. A kormány egyébként ezeket a felajánlásokat egészíti ki, így alakul ki a program éves kerete. Az adóhatóság szeptemberi adatai szerint idén több mint kétmilliárd forintnyi egyszázalékos felajánlás jött össze, ami rekordnak számít – mutatott rá Hornung Ágnes. 

Kísérleti esztendő 

Az államtitkár arra a felvetésre, hogy vannak-e fennakadások az átállás ­miatt, úgy reagált, hogy a pályázatokat már idén az új rendszerben szerették volna kiírni, az év második felében, október 20-án pedig az idei utolsó pályázatokat is sikerült közzétenni. 

– Mint minden jelentős átalakítás, ez is beletelt némi időbe, hiszen rengeteg fejlesztést kellett összehangolni a szakmai tartalmak átalakításától egészen az informatikai változtatásokig. A megújulás miatt volt egy kis eltolódás a pályázatok kiírásának ütemezésében, de várhatóan novemberben megkezdődik az idei támogatások kifizetése. A Nemzeti Kulturális Támogatáskezelővel dolgozunk együtt, ők fogadják be a pályázatokat és utalják majd a pénzeket – tette hozzá Hornung Ágnes. 

Arra a kérdésre, hogy a pályázók mit fognak érzékelni az átállásból, esetleg szigorúbb lesz-e az új rendszer, több feltételnek kell-e megfelelni a jövőben, az államtitkár egyértelmű nemmel válaszolt. 

– A pályázatokra jogosultak köre és a pályázati felhívások hasonlóak, de az adatalapú működés egyre fontosabb lesz – mondta Hornung Ágnes. Példaként hozta fel, hogy a különböző pályázatokat eddig nem lehetett összehasonlítani, mert a jelentkezésnél más-más űrlapokat kellett kitölteni. A programok változatosak, ezért volt nehéz feladat egységesíteni a rendszert. Az államtitkár hozzátette: megfeszített tempóban dolgoztak az elmúlt időszakban, de büszke rá, hogy a munka oroszlánrészét elvégezték, és innentől gördülékenyen állnak majd át az új rendszerre. 

Új távlatokat nyitnak 

– Vannak új kezdeményezések is a megújítással, ilyen a STEMpont elnevezésű felhívás, erre egyetemek tudnak jelentkezni, a feladat a műszaki, természettudományos, matematikai és informatikai területek népszerűsítése, az ilyen szakot választók számának növelése, különösen a lányok körében – emelte ki Hornung Ágnes. Szintén új kezdeményezés a Tehetségközelben nyílt pályázat, melynek az a célja, hogy a fiatalok a lakóhelyükhöz közel juthassanak be tehetséggondozó programokba vagy kaphassanak egyéni mentorálást. Erre a pályázatra 

hazai köznevelési, szakképző és felsőoktatási intézmények, egyházi szervezetek, civil szervezetek, közművelődési intézmények és múzeumok, határon túli szervezetek egyaránt pályázhatnak. 

Hornung Ágnes szerint a legfőbb cél, hogy egyetlen tehetség se vesszen el, ezt kell az adott kor követelményeihez igazítani. – Mindenkinek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy kibontakoztassa a képességeit. Ehhez pedig fontos a lehető legalaposabb információkkal rendelkezni arról, hogy kik vesznek részt a programban, hol tartanak tehetségük kibontakoztatásában, milyen további ösztönzésre van szükségük, és végül hogyan hasznosul a tudásuk – fogalmazott. 

Az államtitkár azt ígéri, hogy 2024-ben a pályázatok és a kifizetések már az új rendszerben, gördülékenyen, a megszokott menetrend szerint zajlanak. A cél ugyanis az, hogy még jobban erősítsék a nemzeti üggyé vált magas színvonalú tehetséggondozást.

Borítókép: Illusztráció. Nemzeti tehetség program kitelepülői (Fotó: Nógrád Megyei Hírlap/Hegedűs Márk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.