Elhunyt a Szomszédok sztárja

A Magyar Arany Érdemkereszttel, Smetana- és Bartók–Pásztory-díjjal kitüntetett művész 93 éves volt.

2024. 07. 21. 12:30
Fotó: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csányi János halálhírét a Magyar Állami Operaház közölte.

„Az 1931-ben Nagykörösön született tenor eredetileg autószerelőnek tanult, énekesi tanulmányait előbb a Postások Erkel Ferenc Zeneiskolájában, a mai Benczúr-házban, majd magánúton folytatta, többek közt Possert Emíliánál, aki Simándy József mestere is volt. Színészként, majd operaénekesként előbb Kaposváron, majd Pécsett mutatkozott be, a fővárosban először az Operettszínház szerződtette, majd 1969-tól lett csaknem negyedszázadon át volt a Magyar Állami Operaház társulati tagja, de vendégművészként egészen 2001-ig színpadra lépett” – áll az Operaház közleményében.

Széles repertoárján szerepelt a Porgy és Bess Crownja, a Siegfried címszerepe, a Jenůfa Števája és a Borisz Godunov Sujszkij hercege, miközben több mint száz filmben és sorozatban játszott emblematikus karakterszerepet: 

ő volt többek közt a címszereplő Oglu A koppányi aga testamentumában, Katica úr az Egy óra múlva itt vagyok sorozatban és Góliát a Szomszédok című teleregényben.

A Magyar Arany Érdemkereszttel, Smetana- és Bartók–Pásztory-díjjal kitüntetett művész pályájáról 90. születésnapja alkalmából fia, Csányi László írt könyvet Csányi János élete címmel.

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.