Magyar film is indul a palicsi filmfesztivál fődíjáért

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című alkotása is versenybe száll a palicsi filmfesztivál fődíjáért július 20. és 26. között. A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban.

Forrás: MTI2024. 07. 12. 13:00
Hajdu Szabolcs a trilógia első részéért már megkapta a 51. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját.
Hajdu Szabolcs a trilógia első részéért már megkapta a 51. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját. Forrás: MTI/EPA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kálmán-nap kiüresedett párkapcsolatokról szóló magyar film, amely Hajdu Szabolcs trilógiájának második része. A sorozat 2016-ban az Ernelláék Farkaséknál című filmmel kezdődött, és az Egy százalék indián című produkcióval zárul, amely várhatóan az év végén kerül a mozikba.

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban.
A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban.
Forrás: Látókép Production

A történetben Kálmánhoz és Olgához vendégségbe érkezik Olga testvére és férje, Zita és Levente. 

A két negyvenes páros Kálmán névnapját készül megünnepelni, de gyorsan felsejlenek a már nehezen titkolható párkapcsolati nehézségek.

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.
A 31. Palicsi Filmfesztivál versenyprogramjába egyebek mellett bekerült a 78 nap című film, amely Jugoszlávia 1999-es NATO-bombázását mutatja be Emilija Gasic rendezésében, a spanyol Manuel Martín Cuenca apakeresésről szóló filmje, az Andrea szeretete, Magnus von Horn kilátástalanságot bemutató, Lány a tűvel című dán filmje, illetve Jórgosz Lánthimosz A kegyelem fajtái című alkotása, amely egyben a fesztivál nyitófilmje is.

Az időszerű problémákkal foglalkozó, Párhuzamok és ütközések című szekcióban mutatják be Fésős András Magasmentés című filmjét.

A rendezvényen idén is külön válogatást szentelnek az új magyar filmeknek. Ebben a szekcióban vetítik Moldovai Katalin Elfogy a levegő című filmjét, Koltai Lajos Semmelweis című alkotását, Csáki László Kék Pelikan című animációját és Siflis Zoltán A kapus halála című dokumentumfilmjét.

A fesztivál életműdíját, a Lifka Sándor-díjat Anica Dobra szerb színésznő, valamint Phedon Papamichael operatőr érdemelte ki.

 Az első szabadkai mozit létrehozó Aleksandar Lifkáról (Lifka Sándor) elnevezett díjat minden évben egy szerb és egy külföldi alkotónak ítélik oda.

A palicsi filmes ünnepen egy hét alatt tizenhét kategóriában több mint 150 filmet mutatnak be.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.