Nagy nap kapujában a honvédség frissen végzett altisztjei

Az ünnepi altiszti eskütételre szombaton a fővárosi Hősök terén kerül sor.

2024. 07. 12. 8:36
Honvédség. Honvédek magyar katonai egyenruhában (Forrás: Facebook)
Fotó: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A mai napon, amely közvetlen előzménye a szombati altisztavatásnak, lezárul egy korszak. Jövő héten pedig egy új kezdődik: hétfőn jelentkeznek új szolgálati beosztásukra és átveszik első beosztásukat altisztként – fogalmazott Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa csütörtökön Szentendrén, a Görgei Artúr honvédtábornokról elnevezett laktanyában.

A Honvédelem.hu portál beszámolója szerint Kaszab Zoltán elmondta: a Magyar Honvédség alap altiszti tanfolyam (AAT) elnevezésű egyéves altiszti képzése különböző eszközöket adott a most végző altiszteknek, ezekkel a képességekkel felruházva nemcsak maximálisan el tudják látni a vezetői feladatukat, hanem altiszthez illő és altiszthez méltó módon tudják szolgálni a hazát. A vezénylőzászlós a laktanya alakulóterén tartott úgynevezett belső avatás során kiemelte: az elsajátított tudás a vezetéselmélet, a kommunikáció és a kiképzés alapját képezi majd a leendő altisztek munkájában.

Önöknek az a legnagyobb felelőssége, hogy a katonák megfelelően legyenek kiképezve, hogy azok a technikai eszközök, amelyek az önök rajába vagy szakaszába tartoznak, megfelelő hadra foghatósággal bírjanak a nap minden egyes órájában és minden egyes percében, ugyanis ez a garancia arra, hogy a Magyar Honvédség egy állandóan elérhető haderő, amely bármikor képes megvédeni Magyarország területi integritását, illetve állampolgárainak szabadságát

– fogalmazott Kaszab Zoltán.

Szombattól, amikor ünnepi altiszti esküt tesznek a fővárosi Hősök terén, már felelőssé válnak: felelősök lesznek emberekért, ne adj’ isten, emberi sorsokért. Önök azok, akik felügyelik és mentorálják azokat, akik a beosztásukból fakadóan önök alá kerülnek, egyúttal önök azok, akik tanácsokkal fogják ellátni ezeket a katonákat

 – szólt ahhoz a háromszázötvenöt katonához, akik két nap múlva altisztté válnak.

A Magyar Honvédség vezénylőzászlósa köszöntőbeszédében emlékeztetett arra is, hogy az altiszti esküt a fegyveres katonai szervezethez egy éve csatlakozott, de már a hadsereg kötelékében aktív, vagy tartalékos formában szolgáló honvédek együtt teszik le. Úgy véli, a tartalékos katonát semmi nem különbözteti meg az aktív katonától.

Frankó Imre ezredes, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka köszöntőjében kiemelte, örömmel tölti el, hogy a mintegy négyszáz katona nemcsak jelentékeny vállalást tett az elmúlt időszakban, hanem önként vállalt kötelezettségét sikerrel és lelkiismerettel teljesítette. 

Ennél nemesebb fogadalmat, ennél nemesebb cselekedetet keveset lehet említeni

– szólt az altisztavatásról, majd kiemelte, hogy a kiképző- és kiszolgáló állomány tevékenysége megkerülhetetlen a felkészítésük sikerében.

Albertné Görgey Zsuzsanna, a Görgey Kör alelnöke, az MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága zászlóanyja, a laktanya névadójának leszármazottjaként szólította meg az avatandókat: meglátása szerint az, aki önként jelentkezik a haza védelmére, kétszeresen is hazafi. A belső avatás elismerések átadásával, majd a 103 éves korában, 2017-ben elhunyt Hegedüs Ferenc páncélos őrmesterre történő megemlékezéssel zárult az egykori veteránról elnevezett hármas számú épületnél található emléktáblánál.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.