Fekete öves válságkezelő a kormány

2010 óta számtalan alkalommal kellett a magyar kormánynak egy lokális vagy globális válsághelyzettel szembenéznie, Brüsszelből pedig segítség helyett jellemzően kioktatást kapott hazánk. A legutóbbi példa erre Orbán Viktor békemissziója, amivel kapcsolatban az unió vezetői a nemtetszésüket fejezték ki. Így volt ez korábban a koronavírus-járvány és a migrációs krízis kezelésekor is, ám idővel mindig bebizonyosodott, hogy hazánknak volt igaza.

2024. 07. 12. 4:55
ORBÁN Viktor
Hajdúhadház, 2022. február 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök határszemlét tart Hajdúhadházon 2022. február 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nappal azután, hogy Orbán Viktor átvette az uniós soros elnökséget, a békemissziója részeként máris Kijevben találkozott az ukrán elnökkel. Határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte múlt keddi látogatásán Volodimir Zelenszkijtől. Pénteken pedig már Moszkvában egyeztetett a lehetséges béke feltételeiről Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A békemisszió a héten sem állt meg, miután a miniszterelnök hétfőn Pekingben egyeztetett Hszi Csin-ping kínai elnökkel, majd Washingtonba utazott, ahol részt vett a NATO létrejöttének 75. évfordulója alkalmából tartott csúcstalálkozón. A háborúpárti brüsszeli politikusoknak nem tetszik, hogy Orbán Viktor a béke üzenetét viszi, akárhova utazik, hiszen az ellentmond a háborús propagandájuknak. 

Egyes források szerint az újraválasztására váró Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke rendkívül elégedetlen Orbán Viktor békemissziójával. Abból a szempontból Brüsszel elégedetlensége nem meglepő, hogy korábban már többször előfordult, hogy hazánk egy globális válsághelyzetre eltérő választ adott, mint amit az Európai Unió vezetése kívánatosnak tartott volna, azonban mégis a magyar modell bizonyult sikeresnek. 

Orbán Viktor a magyar álláspontot már a háború első napjaiban egyértelművé tette: ki kell maradni a konfliktusból, segíteni kell azonban azokat, akik a háború elől menekülve elhagyják Ukrajnát, és az első szomszédos országként hazánkban lelnek menedékre. Megjegyzendő, hogy a fizikai biztonság mellett a gazdasági stabilitás, az eddig elért eredmények megőrzése is szükségessé vált, miután az elhibázott brüsszeli szankciók háborús inflációt, valamint energia-veszélyhelyzetet teremtettek szerte a kontinensen. 

Ezekre szintén egyedülálló választ adott a kormány azzal, hogy a héten háborúellenes akciótervet hirdettek. Eszerint védelmi hozzájárulást kell fizetnie minden olyan multinacionális vállalatnak, amely a háborús időkben extraprofitra tett szert.

 

Rend a fejekben

Mi, magyarok fekete öves válságkezelők vagyunk, bármekkora is körülöttünk a zűrzavar, nálunk a fejekben rend, a karokban erő, a szívekben lojalitás uralkodik

– ezekkel a szavakkal illette a hazai válságkezelés lényegét Orbán Viktor még 2020 nyarán, miután hazánk sikeresen védekezett a koronavírus-járvány első hulláma idején.

Magyarország az időben meghozott járványügyi korlátozásoknak köszönhetően sikerrel vészelte át a járványt, továbbá ahogy rendelkezésre álltak a betegség elleni vakcinák, a kormány a sokrétű oltóanyag-beszerzéseknek köszönhetően rövid idő alatt magyarok millióinak tette elérhetővé a védettséget jelentő készítményeket. Emlékezetes, hogy az EU részéről számtalan támadás érte a kabinetet, amiért orosz és kínai oltóanyagokat is rendeltek. Többször azt állították, hogy az úgynevezett keleti vakcinák hatástalanok, ám valójában mindkét szérum megfelelő védelmet nyújtott a megbetegedés ellen.

 

Európai uniós bosszúhadjárat

A 2015-ben kirobbant migrációs válság szintén egy tőlünk független folyamat volt, amely veszélybe sodorta Magyarországot. Emlékezetes, hogy több százezer illegális bevándorló akart egyik napról a másikra belépni az Európai Unióba. A magyar kormány a megnövekedett migrációs nyomás miatt már 2015 júniusában úgy döntött, hogy a Szerbiából beáramló illegális migránsok okozta problémát műszaki határzár létesítésével, valamint egyéb, például az államhatár védelmét szolgáló jogi eszközökkel kezeli. 

Az intézkedéseknek köszönhetően pedig lezárult a magyar határ az illegális bevándorlók előtt. A magyar álláspontot, amely nemet mondott az illegális bevándorlásra, számos támadás érte az Európai Unióból, ám később több ország is átvette a hazánk által alkalmazott megoldásokat. 

Azonban az unió továbbra is bosszúhadjáratot folytat hazánkkal szemben, mivel nemrég az Európai Unió Bírósága kétszázmillió euró (mintegy nyolcvanmilliárd forint) megfizetésére kötelezte Magyarországot, mert nem tartja tiszteletben az uniós jogszabályokat, egyebek között a nemzetközi védelem megadására és az unión kívüli országok jogellenesen az unió területén tartózkodó állampolgárainak visszatérésére vonatkozó eljárások területén.

 

Lokális kihívások

Ugyanakkor Orbán Viktornak és a kormányának már a 2010-es, kétharmados választási győzelem után azonnal súlyos problémával kellett szembenéznie, ez pedig a 2008-ban kitört gazdasági és hitelválság hatásainak, az államcsőd veszélyének elhárítása és a devizahitel-károsult családok százezreinek megsegítése volt. Erre válaszként a korábbinál nagyobb mértékben vonták be a közös teherviselésbe a bankokat és a nagyvállalatokat. Emellett a stratégiai ágazatokban – amiket a baloldali kormányok privatizáltak – ismét megjelent az állam mint tulajdonos.

Ez a lépés a közműszolgáltatások esetében lehetővé tette a rezsicsökkentés bevezetését.

A gazdasági nehézségek mellett a környezeti katasztrófák is olyan kihívások elé állították a kormányt, amelyek azonnali megoldást követeltek. Ilyen volt a 2010-es vörösiszap-katasztrófa, valamint a 2013-as dunai árvíz is, Orbán Viktor pedig mindkét esetben a helyszínen koordinálta a mentési és helyreállítási munkálatokat.

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök határszemlét tart Hajdúhadházon 2022. február 26-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.