Két hét múlva Tusványos, Orbán Viktor idén is beszédet mond az erdélyi szabadegyetemen

Július 23. és 28. között rendezik meg Tusványost, amelynek idén is Magyarországot, valamint Európát érintő legfontosabb kérdések lesznek a középpontjában. Napközben előadások, szórakoztató programok, nagyzenekarok közönségtalálkozói lesznek, este pedig feltörekvő erdélyi zenekarok koncerteznek.

Forrás: MTI2024. 07. 11. 15:20
ORBÁN Viktor
Fotó: Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jobb pályán mottóval szervezi meg július 23. és 28. között a Magyar Ifjúsági Tanács és a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, ismert nevén Tusványost az erdélyi Tusnádfürdőn – közölték a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón Csíkszeredában.

Sándor Krisztina, Tusványos politikai programfelelőse, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke elmondta: az idei mottó „erősítő jelzőként” fizikai és közéleti-politikai értelemben is helytáll, és a Kárpát-medencei magyarság korábbinál jobb helyzetére utal. 

Ha kicsit körülnézünk a szomszédságban, Európában, a világban, akkor kijelenthetjük 2024-ben, hogy mi most egy jobb pályán vagyunk

– mondta.

A mottó Tusványos résztvevőinek jobboldali értékrendjére és a táborozás jobb infrastruktúrájára is utal, de pozitív kicsengésével a fiataloknak is üzenni akarnak, hogy megéri itthon maradni – tette hozzá. Közölte, az idei panelbeszélgetések négy fő témakör köré csoportosulnak: 

  • az aktuális politikai folyamatok,
  • a háború és béke kérdése,
  • a gazdasági helyzet, 
  • a klímaváltozás, energiahatékonyság, zöldátállás.

A politikai témák között a júniusi és az őszi választások, a magyar uniós elnökség a kiemelt. A nemzetpolitikai kerekasztalt is megtartják a Kárpát-medencei magyar szervezetek elnökeinek részvételével.

A meghívottak között idén is ott lesz Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a magyar kormány több minisztere, államtitkára. – A miniszterelnök szombati előadása idén is regisztrációhoz kötött, a provokálni akarókat akarják kizárni ily módon – közölték. 

A magyar miniszterelnök eddig minden tusványosi alkalmon előadást tartott, ezeket ITT lehet visszaidézni. 

– A román politika fősodrából a választási év miatt a szervezők szándéka és erőfeszítései ellenére sem lesznek politikusok – mondta Sándor Krisztina. Mint fogalmazott, a román kormány tagjai nem kockáztatják meg, hogy választási évben részt vegyenek Tusványoson és esetleg elveszítsék szavazóik szimpátiáját. A rendezvény évek óta visszajáró román előadói ellenben idén is eljönnek. Sándor Krisztina elmondta: a Tusványoson az elmúlt években a magyar–román párbeszéd helyett a magyar-magyar párbeszéd lett hangsúlyosabb.

 

Sokszínű zenei repertoár

Popa Ilona, Tusványos erdélyi fő szervezője közölte: a 33. Tusványost 76 partnerszervezettel közösen szervezik, 34 rendezvénysátorban mintegy 500 program lesz mintegy ezer előadó részvételével. 

A nagyszínpadon este a Blahalouisiana, a Bagossy Brothers Company, a Magashegyi Underground, a Honeybeast, Szabó Balázs Bandája, Ákos, Nagy Feró és a Beatrice, a Magyar Rocklegendák (Kalapács József, Rudán Joe és Varga Miklós), a Kowalsky meg a Vega és a 4S Street koncertezik. 

A különböző rendezvénysátrak megőrzik profiljukat, a közéleti, nemzetpolitikai, gazdaságpolitikai, mezőgazdasági témák mellett ifjúsági, kulturális, irodalmi, hitéleti témákat is naprendre tűznek.

A Csűrben a népzene és a népi kultúra kap főszerepet a házigazda, Pál István Szalonna vezetésével. Fellép a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kalotaszeg című előadásával, a kárpátaljai és kalotaszegi zenészek közös koncertje és a csángók bemutatkozása mellett ének- és furulyatanítás, mesemondás is lesz. A Krúdy-udvarban a gasztronómiáé és a boroké lesz a főszerep, és több helyszínen tartanak gyerekfoglalkozásokat is.

 

A magyar sport nagyjai is jelen lesznek

A Buzánszky Jenő Sportteraszon több neves magyar sportoló, olimpikon lesz jelen, Rákosi Gyula negyvenegyszeres válogatott labdarúgó, Kovács Kokó István olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívó, Bujdosó Imre olimpiai és világbajnok kardvívó, Dzsudzsák Balázs magyar válogatott labdarúgó, továbbá ott lesz Kubatov Gábor Fradi-elnök és Bölöni László volt román válogatott labdarúgó is. Idén először szurkolói zóna is lesz a Sepsi OSK rajongóinak.

Újdonságként a sajtó helyzete is terítékre kerül kerekasztal-beszélgetések témájaként, és a Gaga Rádió Duma-dubája is jelen lesz. 

A kapunyitás július 23-án, kedden 8 órakor lesz, a beléptetőrendszer pedig nem változik, azzal a különbséggel, hogy a 16 órától kötelező napi vagy heti jegy online is megvásárolható a honlapon. Újdonsága a 33. Tusványosnak a repohárrendszer, melyet kötelező megváltani. A program és bővebb információk a Tusványos.ro honlapon és a rendezvény közösségi oldalain találhatók.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.