Nincs megállás, jön a 40 fokos hőség + videó

Azonban elszórtan képződhetnek záporok, (hő)zivatarok.

Forrás: MTI2024. 07. 10. 19:44
Járókelők hűsítik magukat a szökőkútnál a harmadfokú hőségriadó idején Budapesten, a Szabadság téren 2024. június 19-én (Fotó: MTI/Lakatos Péter)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kárpát-medence a Brit-szigeteknél kialakult ciklon előoldalán helyezkedik el, ugyan a ciklon hidegfrontja érinti hazánk északnyugati részét és elszórtan képződhetnek záporok, zivatarok, de számottevő változás továbbra sem várható időjárásunkban, folytatódik a fülledt, meleg idő.

Helyenként már a 40 Celsius-fokot is elérheti a hőmérséklet a holnap délutáni órákban.

 

 

Estig még intenzív lesz a gomolyfelhő-képződés, amelyből lokális záporok, hőzivatarok képződnek. Az éjszaka első felében még előfordulhat zápor, zivatar, de már inkább lecsengő jelleggel, majd megszűnik a csapadék, és az ég is kiderül. Csütörtökön is a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható, emellett a délutáni óráktól erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, amelyből napi menettel elszórtan képződhetnek záporok, (hő)zivatarok.

A zivatarok számossága szerdán és csütörtökön is a Duna–Tisza közén lesz nagyobb. A délkeleti, keleti irányú szél többnyire mérsékelt marad, zivatarok környezetében azonban erős, viharos lökések is lehetnek. Csütörtök estére északira, északkeletire fordul a szél, és többnyire mérsékelt marad.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 25 Celsius-fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 34 és 40 Celsius-fok között várható, északnyugaton lehet pár fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, ott 30, 33 Celsius-fok közötti értékek várhatók.

 

Pénteken is napos időre számíthatunk gomolyfelhőkkel. Az északi tájakon válhat erőteljessé a gomolyképződés, és ott fordulhat elő helyenként zápor, zivatar.

Az északkeleti szél délire, délkeletire fordul, és megélénkül, de zivatarokban erős, viharos széllökések is lehetnek. A hajnali 18, 25 fokról 34 és 40 Celsius-fok közé melegszik fel a levegő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.