Nyaralásból is hazavihetjük az ágyi poloskát

A tiszta környezet sem jelent teljes védelmet a rovarok ellen.

2024. 07. 23. 15:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ágyi poloska évszaktól függetlenül terjed, de az idegenforgalom élénkülése miatt nyáron, főszezonban ugrik meg leginkább a számuk – hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem. Kiemelték, hogy a tiszta környezet nem jelent védelmet a rovarok ellen, de néhány szabály betartásával csökkenthetjük az ágyi poloska okozta fertőzés kockázatát.

 

Egyik helyről a másikra hurcoljuk

A Semmelweis Egyetem szakembere figyelmeztet: az ágyi poloska szaporodásának kedvez a gyakori vendégváltás, vagyis az ágyi poloska más szálláshelyekre és végül az otthonainkba is bekerül.

– Utazás során poggyászunkat ne tároljuk az ágy mellett. Ha megoldható, tartsuk a fürdőszobában. Az ágyi poloska ugyanis érzékeny a páratartalomra, a ruhákat pedig zsákoljuk be, a szennyest is külön zsákba tegyük – tanácsolta Paulovkin András, aki szerint a nyári utazási és fesztiválidőszak alatt érdemes óvatosabbnak lennünk, ha pedig fertőzést észlelünk, azonnal jelentsük.

Az ágyi poloska mozgáskörzete a vérszívás helyétől számítva körülbelül egy-három méter. A természetben nincs energiapazarlás, ezért olyan helyre bújik el, ahová könnyen visszatérhet és amit egy alaposabb átvizsgálással mi is felfedezhetünk

– magyarázza Paulovkin András, a Semmelweis Egyetem Fertőtlenítő Állomásának szakmai vezetője. A szakember szerint érdemes fotókat nézni, hogy felismerjük és el tudjuk különíteni más rovaroktól az ágyi poloskát.

 Paulovkin András, a Semmelweis Egyetem szakembere (Fotó: Semmelweis Egyetem)

 

Apró pöttyök a matracon?

– Figyeljünk a ráutaló jelekre: például apró, barnás pöttyökre (ürülék), melyek nem elszórtan, hanem koncentráltan, jellemzően a matracon, az ágyneműtartóban, résekben találhatók. Levedlett bőr, peték vagy a már elpusztult rovar is jelezhetnek fertőzést. Hazaérve ruháinkat azonnal tegyük mosógépbe, ne tároljuk a lakásban. Kertes házban a bőröndöt kültéren ürítsük ki. Nagyobb fertőzés esetén a rovarok a (tiszta) ruhákra is rákerülhetnek, ezért figyeljünk a megfelelő tárolásra és tisztításra – sorolta.

Paulovkin András arra is kitért, az ágyi poloska a nyugvó embert keresi, a vérszívása szinte észrevétlen, csípése nem mindig jár tünetekkel. A csípés megjelenése, kinézete, és ennek megfelelően kezelése pedig egyénenként változik.

– Azok a szerencsések, akiknél gyorsan kialakul bőrtünet, mivel így kiderül a fertőzés ténye. Fontos, hogy változzon a közgondolkodás, amely az ágyipoloska-fertőzést higiéniai problémaként azonosítja. A fertőzött személyek ugyanis gyakran titkolják a problémát, nem értesítik a lakókat vagy az üzemeltetőt – hangsúlyozta.

 

Van megoldás az ágyi poloska ellen

Legeredményesebben a rovarirtó szerek pusztítják el az ágyi poloskát, a vegyszeres kezelés mellett hatékony lehet a gőzölés. A magas hőmérséklet ugyanis a rovar valamennyi alakját, a petéket is elpusztítja, ellentétben a vegyszerekkel, melyek többsége érintőméreg, így nem jut át a peték kemény falán. A szakemberek által beltérben használt irtószerek általában nem jelentenek veszélyt az egészségre.

Hatásuk körülbelül három hónap elteltével csökken, ezért szálláshelyeken az évi két alkalommal előírt vegyszeres irtás sem nyújt feltétlen védelmet a poloskák ellen.

A Semmelweis Egyetem szakembere megemlíti, hogy az elmúlt években a rovarirtó szereket érintő szabályozás változása a hatóanyagok beszűkülését eredményezte. – Ez akkor jelent problémát, ha az ágyi poloskák túlélik a kezelést, mivel az adott vegyszerrel szemben ellenálló egyedek szaporodnak. Ezek továbbörökíthetik ezt a képességüket a következő generációkra, ami végeredményben az adott vegyszerek hatékonyságának csökkenéséhez vezet – magyarázta Paulovkin András.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.