Sok intő jel van, amit érdemes észrevenni, mielőtt beülünk egy étterembe, a Mindmegette cikke szerint például az sem mindegy, milyen pozícióban látjuk a pincért. A szemetes és koszos környezet, vagy a túlzásba vitt matricázás és plakátolás sosem jelent jót, de érdemes rákeresni a szimpatikusnak vélt vendéglátóegységre az interneten és megnézni, milyen értékelést kapott.
Autentikus étterem vagy turistacsapda?
A külföldön szerzett új gasztroélményekkel is érdemes körültekintően eljárni, az autentikus fogásokkal és specialitásokkal ugyanis könnyedén pórul járhatunk, ha nem a megfelelő helyet választjuk. A szakértők szerint azonban sokkal könnyebben ki tudjuk szűrni, hogy turistacsapdáról vagy valóban egy helyi, autentikus étteremről van szó:
az egyik és legárulkodóbb jel, ha a pincér a bejáratban, vagy az ajtó előtt, az utcán ácsorog és leszólítja a járókelőket, megpróbálja becsábítani a turistákat az étterembe. A másik, ami szintén nem autentikus étteremről árulkodik, ha az étlap tele van képekkel.
A fotós illusztráció ugyanis a turisták számára nyújt segítséget, ha nem tudják, hogy egyes halak vagy húsok milyenek is lehetnek. Egy igazán klasszikus helyi étteremben viszont biztosak lehetünk abban, hogy nem egy képeskönyvet kapunk majd a kezünkbe a pincértől.